Κάθε κλικ στο YouTube, πιο κοντά στην ριζοσπαστικοποίηση

Υποτίθεται πως οι αλγόριθμοι του YouTube επιλέγουν και μας προτείνουν τα βίντεο που σχετίζονται πιο πολύ με τα ενδιαφέροντά μας. Στην πράξη όμως, υποστηρίζουν μελετητές του Μέσου, αποτελούν «μηχανές παραπληροφόρησης» που οδηγούν στην ριζοσπαστικοποίηση νέων.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'

Τον Φεβρουάριο του 2005, οι Τσαντ Χέρλεϊ, Τζαουέντ Καρίμ και Στιβ Τσεν, που έως τότε εργάζονταν για την PayPal, έθεσαν σε λειτουργία μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία οι χρήστες θα μπορούσαν ελεύθερα να ανεβάζουν και να παρακολουθούν βίντεο. Το 2006, το youtube.com αποτελούσε ήδη μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ιστοσελίδες του διαδικτύου, με 20 εκατ. μοναδικούς χρήστες μηνιαίως. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η δυναμική της επισφραγίστηκε με την εξαγορά της από την Google.

Όταν ο τεχνολογικός κολοσσός αγόρασε την ανερχόμενη πλατφόρμα, έθεσε ως στόχο τη μεγιστοποίηση των εσόδων της. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, αντί για την αύξηση του αριθμού των προβολών, στην οποία δινόταν έμφαση έως τότε, το βάρος δόθηκε στην επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των χρηστών σε αυτήν. «Εάν οι χρήστες ξοδεύουν περισσότερη ώρα στο YouΤube, αυτό μας δείχνει πως είναι πιο ευχαριστημένοι με το περιεχόμενο που βρήκαν. Αυτό σημαίνει πως οι δημιουργοί περιεχομένου προσελκύουν πιο ενεργά κοινά. Δημιουργεί επίσης περισσότερες προοπτικές εσόδων για τους συνεργάτες μας», σημείωνε η εταιρεία στην σχετική ανακοίνωση.

Η εταιρεία ανέθεσε στους μηχανικούς τη δημιουργία ενός αλγορίθμου, ο οποίος με βάση τη συμπεριφορά των χρηστών, θα τους πρότεινε κάποια βίντεο με την ολοκλήρωση της αναπαραγωγής εκείνου που παρακολουθούσαν. Σήμερα δεν χρειάζεται καν να επιλέξει ο χρήστης κάποιο από τα προτεινόμενα: το βίντεο που ο αλγόριθμος θεωρεί πιο κατάλληλο για τον χρήστη ξεκινά να παίζει αυτόματα μετά τη λήξη του βίντεο που ο χρήστης έχει αρχικά επιλέξει.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.