Βιομηχανία συμβάσεων ορισμένου χρόνου: Το παράδειγμα Teleperformance

H κορυφαία εταιρεία υποστήριξης πελατών και εμπορικών σημάτων, από τους μεγαλύτερους εργοδότες με πάνω από 7.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα, αξιοποιεί κατά κόρον τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που περιορίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Φωτογραφία αρχείου. [J-C.&D. Pratt/Photononstop]

«Οι περισσότεροι Έλληνες συνάδελφοι στο γραφείο δεν έλεγαν τίποτα, ίσως δεν είχαν επιλογή γιατί φοβούνταν την ανεργία. Εγώ όμως δεν μπορώ να πιστέψω πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα εν έτει 2018, ούτε μπορώ να τα φανταστώ να συμβαίνουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και να μην μιλάει κανείς. Και προτιμώ να είμαι φτωχός αλλά ελεύθερος, παρά ένας σκλάβος που έχει χρήματα».

Την ημέρα που συναντιόμαστε με τον Μούσα Σανγκαρέ για να μας διηγηθεί την εμπειρία του, έχουν συμπληρωθεί λίγες εβδομάδες από τότε που πληροφορήθηκε την απόλυσή του. Ο νεαρός με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού, αφού έχασε την οικογένειά του αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Ελλάδα πριν από έξι χρόνια (2012), ενώ τα τελευταία δυόμισι χρόνια εργαζόταν για την εταιρεία Teleperformance στην Αθήνα.

Παρότι ο εργασιακός του βίος στην εταιρεία είχε τόση διάρκεια, όση η νομοθεσία προβλέπει για να πάρει αποζημίωση κατά την απόλυση, ο Μούσα δεν έλαβε τίποτα. Ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοι έκαναν καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων και για περιστατικά διακρίσεων και ρατσισμού.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.