Στον αέρα η τροπολογία για τα F-16

Επί της θητείας οκτώ υπουργών Αμύνης, η Πολεμική Αεροπορία επιχειρούσε να εκσυγχρονίσει τον στόλο των αεροσκαφών F-16. O Πάνος Καμμένος παραλίγο να το καταφέρει, με μία σύμβαση που ξεσήκωσε περισσότερη «σκόνη» από την αξία της. Τι πήγε λάθος;
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
[HAF Spokesman/Flickr]

Τελικά, ο Πάνος Καμμένος δεν κατάφερε λόγω των εξελίξεων να συζητήσει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας τα αντισταθμιστικά μέτρα για τη σύμβαση αναβάθμισης 84 αεροσκαφών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με τη Lockheed Martin. Eπιχειρηματικοί και στρατιωτικοί πρωταγωνιστές του εγχειρήματος, που «ταλαιπωρεί» σχεδόν μιάμιση δεκαετία την αεροπορία, μίλησαν γι' αυτό στο inside story.

Στις 30 Απριλίου 2018 δημοσιεύεται απόφαση του υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου για την κατακύρωση της αναβάθμισης μαχητικών αεροσκαφών F-16 της πολεμικής αεροπορίας. Αυτή θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2028, μέσω μιας διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Επειδή τα κράτη του δυτικού κόσμου δεν κατασκευάζουν αεροσκάφη μέσω κρατικών εταιρειών, η υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας (LOA) –που προκλήθηκε μετά από σχετικό ελληνικό αίτημα το 2017 (LOR)– βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών. Το πρόγραμμα, αξίας 1.528.115.956 δολαρίων, θα αποπληρωθεί σε βάθος 11 ετών (ως το τέλος του 2028).

Το έγγραφο του Απριλίου περιλάμβανε στην 4η σελίδα μια αξιομνημόνευτη αλλαγή έναντι του αρχικού σχεδίου που είχε συμφωνηθεί μερικούς μήνες πριν. Μείωνε τις πληρωμές των πρώτων ετών κατά 160 εκατ. ευρώ και τις αύξανε ανάλογα στη συνέχεια. Συνολικά τα έξι τελευταία χρόνια της σύμβασης (2022-2028) πρέπει να δοθούν 490 εκατομμύρια, 97 περισσότερα από ό,τι στο αρχικό σχέδιο (όπου αυτά τα 97 δίνονταν τα πρώτα χρόνια). «Μία σύμβαση δεν είναι μόνο αυτό που γράφεται αλλά και το πώς φαίνεται», παραδέχθηκε μιλώντας στο inside story συνεργάτης του τ. υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς συνεχίζει να υπηρετεί στο Πεντάγωνο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.