Οld is the new black

Τι θα κάνουμε τα τριάντα χρόνια που έχουν προστεθεί στη ζωή μας με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής;
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Η πρώην καθηγήτρια πανεπιστημίου και νυν τοπ μόντελ Λιν Σλέιτερ.

Στην Πλατεία Ηρώων (εκδ. Κριτική) του Τόμας Μπέρνχαρντ, ο κεντρικός ήρωας λέει απευθυνόμενος στις ανιψιές του: «Πρέπει να μελετήσετε το γήρας, οι νέοι άνθρωποι ποτέ δεν καταπιάνονται με αυτό το θέμα εγκαίρως». Ο καθηγητής αναφέρεται στη ζωή των τριών σταδίων: παιδική ηλικία, ενήλικη ζωή, γήρας, ένα σχήμα που αν το παραστήσουμε γραφικά είναι μια καμπύλη όπου ξεκινώντας από το ένα άκρο της ανεβαίνουμε προς την κορυφή και από εκεί ξεκινά καθοδική πορεία. Όμως αυτή η καμπύλη πια μοιάζει να μας αφορά όλο και λιγότερο μια και το προσδόκιμο ζωής έχει ανεβεί σε όλον τον κόσμο και έχουν προστεθεί τριάντα χρόνια ανάμεσα στην ενήλικη ζωή και το γήρας.

Το 2012 η Τζέιν Φόντα έδωσε μια ομιλία στο TEDx για την τρίτη πράξη της ζωής μας. Η ζωή για εκείνη θα μπορούσε να παρασταθεί ως μια σκάλα. Καθώς την ανεβαίνουμε, εκτός από την ηλικία μας μεγαλώνει και η πνευματικότητα, η σοφία, η πλήρωση και η ειλικρίνεια προς τον εαυτό μας και τους άλλους –μια stairway to heaven για όσους από εμάς αγάπησαν στα σέβεντις το τραγούδι των Led Zeppelin. Αυτή η νέα φάση, σύμφωνα με τη Φόντα, είναι μια δεύτερη ενήλικη ζωή που διαφέρει από την πρώτη, όσο διαφέρει και η εφηβεία από την παιδική ηλικία.

Η ανάγκη της αναθεώρησης

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Τι θα τα κάνουμε αυτά τα έξτρα τριάντα χρόνια; Πώς θα τα ζήσουμε; Θα δουλεύουμε πιο πολύ; Θα συνεχίσουμε κι όπου φτάσουμε; Θα αλλάξουμε ζωή, δουλειά, κοσμοθεωρία; Σε τι ζωή ελπίζουμε;

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.