Τρία χρόνια για μια ΕΔΕ σεξουαλικής παρενόχλησης

Η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, μαρτυρά πόσο απροετοίμαστο –ή και απρόθυμο, θα υπέθετε δικαίως κανείς– είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας για να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
[Smass Media ΕΑΑΚ - ΕΜΜΕ]

Τι μπορεί να κάνει μια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών εάν πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από διδάσκοντα; Περίπου τίποτε, όπως διαπιστώσαμε ερευνώντας μια τέτοια υπόθεση στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό που προκύπτει είναι ότι όλα εξαρτώνται από τις κινήσεις που θα αποφασίσουν –ή δεν θα αποφασίσουν– να κάνουν οι καθηγητές της. Οι οποίοι καλούνται σε μεγάλο βαθμό να αυτοσχεδιάσουν.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι δεν υπάρχει σχετικός εσωτερικός κανονισμός του πανεπιστημίου, ούτε προς το παρόν κάποια άλλη ειδική πρόβλεψη. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να κάνει την καταγγελία της σε συνθήκες διασφαλισμένης εμπιστευτικότητας – δηλαδή σε πρόσωπα που έχουν αναλάβει υπεύθυνα να χειρίζονται αυτά τα θέματα ώστε να διασφαλίζεται ότι, τόσο η ίδια όσο και ο καταγγελλόμενος, θα προστατεύονται έως ότου κριθεί η υπόθεση. Θεωρητικά, μπορεί αυτή τη στιγμή η φοιτήτρια να απευθυνθεί είτε στη νεοσύστατη Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (αλλά οι διαδικασίες που θα ακολουθεί σε τέτοιες περιπτώσεις η επιτροπή δεν είναι ακόμη γνωστές), ή στην Κοσμητεία ή στην Πρυτανεία. Ας είμαστε, όμως, ρεαλιστές. Για να απευθυνθεί μόνη της μια 19χρονη στην Κοσμητεία ή στην Πρυτανεία, χρειάζεται η καθοδήγηση κάποιου προσώπου που εμπιστεύεται. Ενώ σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Ισότητας Φύλων, από το ρεπορτάζ που κάναμε μεταξύ των φοιτητών προέκυψε ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ακόμη την ύπαρξή της.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.