Τράπεζες: Κρατικοποίηση ή αυξήσεις κεφαλαίου

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εποπτείας απαίτησε προσφάτως από τις τράπεζες να κάνουν προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, ανάλογα με την ροή χρήματος που μπαίνει ή για την ακρίβεια δεν μπαίνει στο ταμείο τους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί. [Daniel Roland/AFP]

Όταν οι Γάλλοι της τράπεζας Credit Agricole αγόρασαν την Εμπορική Τράπεζα το 2007, βρήκαν την τράπεζα να έχει δανείσει 42 εκατομμύρια ευρώ στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ξενοδοχείων. Ο όμιλος εξυπηρετούσε κανονικά τα δάνειά του αλλά η γαλλική διοίκηση θεώρησε ότι θα έπρεπε να ληφθούν προβλέψεις 60%. Το ίδιο έγινε και σε μια σειρά από αλλά δάνεια, όπως θυμάται ένα τραπεζικό στέλεχος. «Θεώρησαν ότι το ρίσκο για την τράπεζα με βάση την κερδοφορία τους ήταν πολύ μεγάλο». Αυτές οι προβλέψεις των Γάλλων βγαίνουν σε καλό σήμερα στη διοίκηση της Alpha Βank, που αγόρασε την Εμπορική από την Credit Agricole, γιατί δεν χρειάζεται να διενεργήσει νέες προβλέψεις, δηλαδή να εκτιμήσει το ρίσκο πιθανής αθέτησης πληρωμών και να υπολογίσει ότι δεν θα εισπράξει κάποιο ποσό, το οποίο αφαιρείται από την κερδοφορία και μειώνει τα κεφάλαια της τράπεζας.

Οι ελληνικές διοικήσεις των τραπεζών δεν είχαν και δεν έχουν συνήθειες παρόμοιες με τις γαλλικές (καθώς οι μεγάλες προβλέψεις βλάπτουν τους μετόχους) και γι’ αυτό ίσως δυσκολευτούν με τους νέους στόχους που ο ευρωπαίος τραπεζικός επόπτης (SSM) έθεσε την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, κάνοντας σαφές στις διοικήσεις των τραπεζών ότι θα υπολογίζουν πλέον τα αποτελέσματα από την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το ρευστό που μπαίνει στα ταμεία των τραπεζών.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.