Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
3'
Βίντεο:
top.jpg

Top Girls: Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να πετύχει;

Το έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ στο θέατρο Πόρτα αναπαριστά ένα δείπνο στο οποίο καλεσμένες είναι μεταξύ άλλων η Πάπισσα Ιωάννα, η πρώτη γυναίκα της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας και η ηρωίδα ενός πίνακα του Μπρέγκελ, που συζητούν για το τίμημα της φεμινιστικής ζωής.

Το θεατρικό έργο Τop Girls της Κάριλ Τσέρτσιλ χαρακτηρίστηκε από τον διάσημο θεατρικό κριτικό του Guardian Μάικλ Μπίλιγκτον ένα από τα 101 καλύτερα θεατρικά έργα όλων των εποχών. Γραμμένο το 1982, έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά στο Royal Court Theater του Λονδίνου. Ασχολείται με το γυναικείο ζήτημα τη δεκαετία του ’80, στο απόγειο της θατσερικής εποχής. Στη δική μας μεταφεμινιστική εποχή το έργο δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του, καθώς απαντά σε καίρια ερωτήματα που μας απασχολούν ακόμη. Στην Ελλάδα το ανέβασε φέτος ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος στο θέατρο Πόρτα – μια απόφαση που αποδείχτηκε σχεδόν προφητική, αφού προανήγγειλε κατά κάποιον τρόπο την επιλογή μιας γυναίκας για το ανώτατο αξίωμα του κράτους.

Η πλοκή εστιάζει στον χαρακτήρα της Μαρλίν, της διευθύντριας ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας, η οποία θυσιάζει την προσωπική της ζωή προκειμένου να πετύχει την άνοδο της καριέρας της. Στην πρώτη σκηνή, που έχει ονειρικό χαρακτήρα και είναι και η πιο γνωστή του έργου, η Μαρλίν καλεί σε δείπνο μια παρέα διάσημων γυναικών της Ιστορίας, που χρειάστηκε κάποια στιγμή να θυσιάσουν ένα σημαντικό κομμάτι του εαυτού τους.

Συνδαιτημόνες σε αυτό το ασυνήθιστο δείπνο είναι η Αγγλίδα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη