Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το άρθρο αυτό σας το προσφέρει ο συνδρομητής Ελευθερία Τσαλίκη.

Γίνετε συνδρομητής για να μπορείτε να τα μοιραστείτε και εσείς.

Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
Αθήνα
[ANGELOS TZORTZINIS / AFP]

Τι θέλουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για την Αθήνα;

Τι θα κάνουν οι υποψήφιοι, αν εκλεγούν, για το Airbnb; Η ηχορύπανση είναι στην ατζέντα τους; Θα μειώσουν τα δημοτικά τέλη; Μια συγκριτική παρουσίαση των θέσεων όλων των υποψηφίων για τον Δήμο της Αθήνας, σε 24 σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.
[ANGELOS TZORTZINIS / AFP]

Τι ονειρεύονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι για την Αθήνα; Ποιες είναι οι προτεραιότητές τους και τι τους απασχολεί; Κάποια από τα προγράμματα είναι εξαιρετικά χρονοβόρο να διαβαστούν από κάποιον ολόκληρα, αν και αξίζει η προσπάθεια προκειμένου να διαμορφώσει κανείς άποψη. Για να σας βοηθήσουμε όμως, συγκεντρώσαμε μερικά θέματα που θεωρούμε σημαντικά για την Αθήνα σήμερα, όπως την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τα αντιπλημμυρικά έργα, τα δημοτικά τέλη, το Airbnb κ.ά. και σας παρουσιάζουμε τις θέσεις του κάθε υποψηφίου πάνω σε αυτά, όπως καταγράφονται στα προεκλογικά προγράμματά τους, ή στα αρχεία όπου μας παρέπεμψαν οι παρατάξεις τους.

Ωραίες είναι οι προεκλογικές λαμπερές συνεντεύξεις, αλλά τελικά αυτό που μένει στο χαρτί και για το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να λογοδοτήσει ο επόμενος δήμαρχος, είναι οι υποσχέσεις που παρουσίασε στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι 

Σύμφωνα με την απόφαση ανακήρυξης υποψηφίων Δήμου Αθηναίων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι οι εξής (σε παρένθεση η παράταξη στην οποίαν ανήκουν με λινκ στο πρόγραμμά της):

Στην παρακάτω παρουσίαση έχουμε επιλέξει να μην συμπεριλάβουμε τις θέσεις του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, καθώς δεν θέλουμε να δώσουμε χώρο στις ακροδεξιές απόψεις που πρεσβεύει· έτσι κι αλλιώς, ο νόμος δεν θα του επέτρεπε να ασκήσει το αξίωμα

Επίσης, δεν έχουμε συμπεριλάβει τις θέσεις της παράταξης της Ελένης Παπαδοπούλου, καθώς στην ιστοσελίδα τους δεν υπάρχουν αναλυτικές προτάσεις. Γίνεται μια γενική αναφορά στην επιθυμία να υπάρχει καλύτερος φωτισμός, καθαριότητα, νέα πεζοδρόμια, δενδροφύτευση, φροντίδα πρασίνου, προστασία του δημοσίου χώρου, τήρηση της νομιμότητας, φροντίδα των γειτονιών. Ακόμα δηλώνουν πως είναι αντίθετοι με τα έργα βιτρίνας και τη στήριξη ομάδων «που με τις δράσεις τους επιφέρουν την υποβάθμιση στις γειτονιές» και πως δεν επιθυμούν τη συνεργασία με ΜΚΟ που υπηρετούν «πολιτικές γκετοποίησης, εξαθλίωσης και κακοποίησης της πόλης».

Υπόμνημα

✔ = είναι υπέρ της θέσης

Χ = είναι κατά της θέσης

- = δεν έχει τοποθετηθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα

? = δεν είναι σαφής η θέση

Μείωση δημοτικών τελών

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση 
Κώστας Μπακογιάννης✔ Οριζόντια μείωση δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού σε δημότες και επαγγελματίες κατά 5%
Κώστας Ζαχαριάδης- 
Χάρης Δούκας✔ Μείωση τουλάχιστον κατά 10%. Υλοποίηση συστήματος «Πληρώνω όσο πετάω» με μείωση στα ανταποδοτικά τέλη όσων ανακυκλώνουν.
Νίκος Σοφιανός✔ Αναφορά για «γενναία» μείωση στην κατοικία και στη μικρή επαγγελματική στέγη
Κώστας Παπαδάκης✔ Κατάργηση για τους ανέργους και τα ασθενέστερα στρώματα. Στους υπόλοιπους προοδευτικά/αναλογικά δημοτικά τέλη. Κατάργηση κάθε τέλους που αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων (π.χ. φόρος ταφής)

Προσλήψεις εργαζομένων σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Δήμου

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας ΜπακογιάννηςΠροσλήψεις ιατρών και κοινωνικών επιστημόνων για τα δημοτικά ιατρεία και πρόσληψη 150 δημοτικών αστυνομικών
Κώστας Ζαχαριάδης✔ Προσλήψεις στην υπηρεσία πρασίνου και στελέχωση «δομών του Δήμου που καλύπτουν πάγιες και κρίσιμες κοινωνικές ανάγκες» με επιστημονικές ειδικότητες
Χάρης Δούκας- 
Νίκος Σοφιανός✔ Κατά προτεραιότητα προσλήψεις στις κοινωνικές υπηρεσίες και αναφορά για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε «κρίσιμες υπηρεσίες του δήμου που αφορούν την καθημερινή πιεστική ζωή» 
Κώστας Παπαδάκης✔ Προσλήψεις στην υπηρεσία πρασίνου, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στα Δημοτικά Ιατρεία. Αναφορά για «μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων COVID-19»

Δημιουργία νέων χώρων πρασίνου 

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας Μπακογιάννης✔ Νέοι χώροι πρασίνου στον Ελαιώνα και στη Λ. Αλεξάνδρας μέσω της Διπλής Ανάπλασης. Τουλάχιστον 5 μεγάλα πάρκα (Λένορμαν, Ριζούπολη, Αντιγόνης, Κοροπούλη και ΚΤΕΛ Λιοσίων) και περαιτέρω δημιουργία και φύτευση απαλλοτριωμένων και θεσμοθετημένων αδιαμόρφωτων χώρων πρασίνου και εγκαταλελειμμένων οικοπέδων.
Κώστας Ζαχαριάδης✔ 5ετές σχέδιο για αύξηση πρασίνου κατά 10% (με απαλλοτριώσεις, μικρά πάρκα σε γειτονιές, αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων). Πιλοτική παρέμβαση για την ανάδειξη ως γραμμικού πάρκου πρασίνου του ρέματος του Ποδονίφτη και δημιουργία δικτύου με χώρους πρασίνου στον Προμπονά. Δημιουργία πράσινων διαδρομών. Δεντροφύτευση σε λωρίδες στάθμευσης που θα τις οριοθετούν. Πρασίνισμα σε επιλεγμένους δρόμους και στις 7 κοινότητες του Δήμου. Πρόγραμμα κάλυψης κτιρίων του Δήμου με χαμηλή και αναρριχώμενη βλάστηση. Πρόγραμμα για φύτευση στις ταράτσες της Αθήνας ξεκινώντας από τα δημοτικά και δημόσια κτίρια.
Χάρης ΔούκαςΔημιουργία πράσινων διαδρομών. Κατόπιν διαβούλευσης με τους κατοίκους και μελετών, επιλογή τμημάτων δρόμων-αδιεξόδων που θα κλείσουν για την κυκλοφορία οχημάτων και θα φυτευτούν με δέντρα και από τις δύο μεριές. Πράσινες στέγες, δώματα και κινητροδότηση για ανάπτυξη πράσινων προσόψεων στον οικοδομικό ιστό της πόλης.
Νίκος Σοφιανός✔ Άμεση αξιοποίηση 100 στρεμμάτων που έχουν απαλλοτριωθεί (πάρκο Γκράβας, οικολογικό πάρκο Ποδονίφτη, Λαχανόκηποι στη Λένορμαν κ.ά). Αξιοποίηση πρώην στρατοπέδων στο Γουδή ως πάρκου υψηλού πρασίνου. Απαλλοτριώσεις σε 56 οικόπεδα που υπάρχουν ως κωδικοί στον προϋπολογισμό.
Κώστας Παπαδάκης✔ Αναφορά σε δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων πρασίνου, αύξηση της βλάστηση σε όγκο και ύψος, νέες φυτεύσεις και ενίσχυση μικρών οικοσυστημάτων

 

Φύτευση δέντρων

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας Μπακογιάννης✔ 16.000 δέντρα
Κώστας Ζαχαριάδης✔  
Χάρης Δούκας✔ 25.000 δέντρα
Νίκος Σοφιανός- 
Κώστας Παπαδάκης✔  

Απαλλοτριώσεις για δημιουργία περισσότερων κοινόχρηστων χώρων

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας Μπακογιάννης✔ Αναφορά για απόκτηση 28 νέων χώρων για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου σε όλη την πόλη
ΚώσταςΖαχαριάδηςΟλοκλήρωση των εκκρεμών απαλλοτριώσεων
Χάρης Δούκας- 
Νίκος ΣοφιανόςΤαχύτατη ολοκλήρωση απαλλοτριώσεων σε 56 οικόπεδα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό 
Κώστας Παπαδάκης- 

Περιορισμός βραχυχρόνιων μισθώσεων - Airbnb

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας Μπακογιάννης?Μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την εξειδίκευση και εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου στον Δήμο Αθηναίων, όπου μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου θα μπορεί να καθορίζεται το πλαίσιο ανά περιοχή. Ενδεικτικά: Ειδικές ρυθμίσεις για φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαχειρίζονται ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης που δεν ανήκουν στους ίδιους ή διαχειρίζονται πάνω από 2 ακίνητα ανά ΑΦΜ. Καταβολή Ειδικού Τέλους στον Δήμο, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα στην περιοχή που λειτουργεί η βραχυχρόνια μίσθωση. Θέσπιση λειτουργίας διαδικασίας αναφοράς οχλήσεων ή παραβίασης κανόνων νόμου ή κανονισμού, προερχόμενων από ακίνητο με βραχυχρόνια μίσθωση. 
Κώστας ΖαχαριάδηςΚίνητρα για τις μακροχρόνιες μισθώσεις σε προσιτές τιμές. Διεκδίκηση νομοθετικών παρεμβάσεων από το κεντρικό κράτος για ρύθμιση βραχυχρόνιας μίσθωσης σε περιοχές της Αθήνας όπου υπάρχει κορεσμός και ανάπτυξή της εις βάρος της κατοικίας. 
Χάρης ΔούκαςΣυνεργασία με την κυβέρνηση για αλλαγή ρυθμιστικού πλαισίου. Συνεργασία με πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθωμάτων για να κατευθύνονται οι τουριστικές ροές σε όλη την έκταση του Δήμου και όχι μόνο σε κάποιες γειτονιές. Ειδικό τέλος βραχυχρόνιας μίσθωσης που θα είναι υψηλότερο στις γειτονιές με μεγαλύτερη επιβάρυνση. Τα έσοδα θα χρησιμοποιούνται για την ανακαίνιση κτιρίων του Δήμου και την παροχή τους στην αγορά, ώστε να αυξηθούν τα διαθέσιμα κτίρια για τους κατοίκους.
Νίκος Σοφιανός- 
Κώστας ΠαπαδάκηςΔιεκδίκηση νομοθετικών μέτρων ενάντια στην αύξηση μισθωμάτων κύριας κατοικίας και περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb.

Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας Μπακογιάννης?Ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας με κίνητρα για τη δημιουργία κοινόχρηστου δικτύου ποδηλάτων και ενίσχυση των υποδομών για υποστήριξη μετακινήσεων με το ποδήλατο
Κώστας ΖαχαριάδηςΔημιουργία ζωνών κύλισης για ποδήλατο και πατίνι. Προώθηση των εγκεκριμένων από το 2018 πιλοτικών έργων για ποδηλατοδρόμους και επίσπευση υλοποίησης του μητροπολιτικού ποδηλατικού άξονα. Συμπερίληψη ποδηλατοδρόμου στον χώρο πάνω από τις υπογειοποιημένες γραμμές του τρένου από το Ρουφ ως τις Τρεις Γέφυρες.
Χάρης ΔούκαςΣχεδίαση δικτύου ποδηλατοδρόμων σε συνεργασία με όμορους Δήμους
Νίκος Σοφιανός- 
Κώστας ΠαπαδάκηςΣχεδιασμός δικτύου ποδηλατοδρόμων για εξυπηρέτηση όλων των γειτονιών της πόλης

Δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας Μπακογιάννης- 
Κώστας ΖαχαριάδηςΣτόλος ηλεκτρικών λεωφορείων σε διαδρομές μικρού μήκους που δεν καλύπτονται από το δίκτυο του ΟΑΣΑ για σύνδεση με σταθμούς Μέσων Σταθερής Τροχιάς και ένωση γειτονικών περιοχών
Χάρης ΔούκαςΣτοχευμένη δημοτική συγκοινωνία με ηλεκτρικά/υβριδικά οχήματα για περιοχές που εξυπηρετούνται λιγότερο από τις γραμμές του ΟΑΣΑ
Νίκος Σοφιανός- 
Κώστας Παπαδάκης?Βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών με δωρεάν, δημόσιες, ποιοτικές και αποτελεσματικές συγκοινωνίες που εξυπηρετούν τη μετακίνηση μεταξύ γειτονιών και την επικοινωνία με τους υπόλοιπους δήμους του λεκανοπεδίου

Διαπλάτυνση πεζοδρομίων στις γειτονιές

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας ΜπακογιάννηςΣτοχευμένη διαπλάτυνση σε πεζοδρόμια που έχουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της προσβασιμότητας στην πόλη
Κώστας ΖαχαριάδηςΤυποποίηση της κατασκευής των τυπικών πεζοδρομίων των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων της Αθήνας και δημιουργία τοπικών δικτύων πεζόδρομων και δρόμων με διευρυμένα πεζοδρόμια για τη σύνδεση γειτονικών σημαντικών σημείων γειτονιάς όπως πανεπιστήμια, πάρκα, σταθμοί ΜΜΜ
Χάρης Δούκας?Αύξηση του προϋπολογισμού για την κατασκευή-ανακατασκευή των πεζοδρομίων, από τα 24 στα 60 εκατ. για την πενταετία 2024-2028
Νίκος Σοφιανός- 
Κώστας Παπαδάκης?Αναφορά σε «άνετα συντηρημένα πεζοδρόμια»

Μέτρα για βελτίωση προσβασιμότητας αναπήρων

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας ΜπακογιάννηςΔημιουργία ραμπών και οδηγών όδευσης τυφλών σε πεζοδρόμια που έχουν τις προϋποθέσεις
Κώστας ΖαχαριάδηςΚαταγραφή ελλείψεων και δημιουργία οδεύσεων τυφλών και ραμπών σε όλο το κεντρικό δίκτυο πεζόδρομων, σε κοινόχρηστους χώρους και σε δημοτικά κτίρια
Χάρης ΔούκαςΑύξηση του προϋπολογισμού για την κατασκευή-ανακατασκευή των πεζοδρομίων για να είναι φιλικά προς γονείς με καρότσια και αναπήρους. Έλεγχοι για παράνομη κατάληψη χώρου από τραπεζοκαθίσματα, περίπτερα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα. 
Νίκος Σοφιανός- 
Κώστας ΠαπαδάκηςΠλήρης προσβασιμότητα και λειτουργικότητα κάθε σημείου της πόλης για τους αναπήρους

Περιορισμός κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή παρκαρισμένων αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας ΜπακογιάννηςΒελτίωση υπόγειων σταθμών parking στη πλατεία Κλαυθμώνος και στη Βαρβάκειο Αγορά. Επεξεργασία σχεδίου ενίσχυσης των θέσεων στάθμευσης στην πόλη με τη δημιουργία υπόγειων χώρων σε πλατείες, οι οποίες σήμερα δεν διαθέτουν βλάστηση
Κώστας Ζαχαριάδης- 
Χάρης ΔούκαςΚατασκευή κοινόχρηστων πάρκινγκ σε γειτονιές της Αθήνας με έξυπνες λύσεις τύπου πάρκινγκ τσέπης
Νίκος Σοφιανός-Αναφορά στην κατάργηση της πληρωμής για ελεγχόμενη στάθμευση
Κώστας ΠαπαδάκηςΔημόσια-δημοτικά γκαράζ σε όλη την πόλη και δράσεις για μείωση της χρήσης του ΙΧ

Λήψη μέτρων για μείωση της ηχορύπανσης

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας ΜπακογιάννηςΑυστηροποίηση ποινών που προβλέπονται για την ηχορύπανση από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στους συστηματικούς παραβάτες
Κώστας Ζαχαριάδης- 
Χάρης Δούκας Μέτρηση έντασης θορύβου σε κάθε γειτονιά και εφαρμογή πολιτικών για την μείωσή του. Επικαιροποίηση Στρατηγικών Χαρτών Θορύβου και επαναχάραξη λεωφορειακών γραμμών, μονοδρομήσεων και μετατροπή κάποιων οδών σε ήπιας κυκλοφορίας. Ενταντικοποίηση ελέγχων από την δημοτική αστυνομία για τα επίπεδα θορύβου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και έλεγχος πολεοδομικών αδειών για τις ταράτσες που έχουν μετατραπεί σε χώρους διασκέδασης, χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας και ηχορύπανσης. Χρήση ασφάλτου χαμηλού θορύβου και συνεργασία με ΗΣΑΠ για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων και την αναβάθμιση του τροχαίου υλικού για τη μείωση του θορύβου από τον Ηλεκτρικό.
Νίκος Σοφιανός- 
Κώστας Παπαδάκης- 

Θέσπιση διαφορετικών ροών για ανακύκλωση σε κάθε γειτονιά

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας ΜπακογιάννηςΔημιουργία μιας Γωνιάς Ανακύκλωσης σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Στόχος η αύξηση στο 20% του ποσοστού ανακυκλώσιμου υλικού σε όλες τις ροές μέχρι το 2025
Κώστας ΖαχαριάδηςΈμφαση στην ανακύκλωση με χωριστή συλλογή (χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί), τη διαλογή στη πηγή, την κομποστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων
Χάρης ΔούκαςΕπέκταση καφέ κάδου ανακύκλωσης οργανικών υπολειμμάτων σε όλη την Αθήνα. Εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης τεσσάρων ροών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί) και καφέ κάδου για τρόφιμα σε όλα τα σχολεία, δημοτικά κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις και πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης 4ων ροών στα νοικοκυριά.
Νίκος Σοφιανός- 
Κώστας Παπαδάκης- 

Μέριμνα για τα επικίνδυνα κτίρια στη πόλη

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας ΜπακογιάννηςΚατεδάφιση επικίνδυνων κτιρίων για απελευθέρωση χώρου και φροντίδα για την ασφάλεια των διερχόμενων κατοίκων και επισκεπτών
Κώστας Ζαχαριάδης- 
Χάρης Δούκας 
Νίκος Σοφιανός- 
Κώστας ΠαπαδάκηςΑύξηση των χώρων πρασίνου και αναψυχής, με κατεδαφίσεις κτιρίων που είναι χαρακτηρισμένα επικίνδυνα

Αξιοποίηση άδειων κτιρίων

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας ΜπακογιάννηςΧρήση αναξιοποίητων ακινήτων του Δήμου για οικονομικά προσιτή στέγαση. Τα ακίνητα θα διατίθενται μέσω αντιπαροχής σε αναδόχους, για την ανακατασκευή ή το χτίσιμο νέων κατοικιών. Οι ανάδοχοι θα αναλαμβάνουν την καθημερινή διαχείρισή τους, ενώ ο Δήμος θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία και τη συνολική διαχείριση του προγράμματος.
Κώστας ΖαχαριάδηςΚαταγραφή και αξιοποίηση στεγαστικών προγραμμάτων για το κενό και διαθέσιμο κτιριακό απόθεμα στην επικράτεια που ανήκει στον Δήμο, δημόσιους φορείς και ιδιώτες.
Χάρης ΔούκαςΑνακατασκευές εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτιρίων και ενίσχυση κινήτρων για ανακατασκευές παλαιών διαμερισμάτων για να διατεθούν ως κοινωνική κατοικία, με χαμηλό ενοίκιο.
Νίκος Σοφιανός- 
Κώστας ΠαπαδάκηςΑξιοποίηση του τεράστιου κτιριακού αποθέματος του Δήμου, του Δημοσίου, των ταμείων, των τραπεζών, της Εκκλησίας και των ΟΤΑ (κλειστά ξενοδοχεία, αχρησιμοποίητες κατοικίες κ.ά.) για τη στέγαση των κατοίκων. Επανάχρηση και δέσμευση κενών και αχρησιμοποίητων κατοικιών και κλειστών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων για την παραγωγή κοινωνικής κατοικίας.

Περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας ΜπακογιάννηςΑνέγερση 6 νέων βρεφονηπιακών σταθμών (4 στην 3η και 4η δημοτική κοινότητα και 2 στην 5η)
Κώστας ΖαχαριάδηςΔιεύρυνση ωραρίου λειτουργίας τους
Χάρης Δούκας 
Νίκος Σοφιανός 
Κώστας ΠαπαδάκηςΛειτουργία χωρίς οικονομική επιβάρυνση των γονέων

Επανεξέταση αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της πόλης/επίσπευση αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές υψηλού κινδύνου

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας ΜπακογιάννηςΣτοχευμένα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που υπάρχει ανάγκη, όπως στην Ακαδημία Πλάτωνος και στη Ριζούπολη
Κώστας ΖαχαριάδηςΕκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας της Αθήνας κατά τον πρώτο χρόνο της νέας δημοτικής αρχής. Καταγραφή του υπάρχοντος δικτύου για αποτύπωση ελλείψεων και αναγκών εκσυγχρονισμού. Επέκταση δικτύου ομβρίων με έμφαση σε επιρρεπείς σε πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές όπως τα Σεπόλια, ο κόμβος της Λένορμαν, ο Προφήτης Δανιήλ, οι γειτονιές γύρω από τη Συγγρού και τη Χαμοστέρνας.
Χάρης ΔούκαςΚαθαρισμός φρεατίων όμβριων υδάτων, καταγραφή και έλεγχος της επάρκειάς τους. Βελτίωση δικτύων ομβρίων και κατασκευή νέων, μεγαλύτερης χωρητικότητας. Νέα τεχνικά έργα ανάσχεσης έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Πλήρης διαχωρισμός των δικτύων ομβρίων από τα δίκτυα λυμάτων, όπου αυτά παραμένουν κοινά.
Νίκος Σοφιανός- 
Κώστας ΠαπαδάκηςΑντιπλημμυρικά έργα στις ευπαθείς περιοχές (Πετράλωνα, Ριζούπολη, Βοτανικός, Ακαδημία Πλάτωνα, Κολωνός και περιοχές ανάμεσα και γύρω σε λόφους, όπως Γκύζη-Τουρκοβούνια, Άνω Κυψέλη, Νεάπολη, Λόφο Στρέφη κ.ά.).

Αύξηση ελέγχων καταπάτησης δημοσίου χώρου (π.χ. παράνομα τραπεζοκαθίσματα)

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας Μπακογιάννης- 
Κώστας Ζαχαριάδης Σαφείς κανόνες, οριοθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και συστηματικοί έλεγχοι της νομιμότητας στις παραχωρήσεις
Χάρης ΔούκαςΕφαρμογή του νόμου για τα τραπεζοκαθίσματα και αυστηροί έλεγχοι παράνομης επέκτασης περιπτέρων και χρήσης πεζοδρόμων και πεζοδρομίων για στάθμευση
Νίκος Σοφιανός- 
Κώστας Παπαδάκης- 

Δημιουργία περισσότερων δημόσιων βρύσεων με πόσιμο νερό

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας ΜπακογιάννηςΛειτουργία (επαναλειτουργία/επισκευή/κατασκευή) μίας κρήνης νερού σε κάθε δημόσιο χώρο ή 10 κρήνες νερού σε κάθε δημοτική κοινότητα τα επόμενα 4 χρόνια. Οπωσδήποτε μια νέα κρήνη σε κάθε νέο έργο ανάπλασης δημόσιου χώρου.
Κώστας Ζαχαριάδης- 
Χάρης ΔούκαςΚατασκευή πυκνού δικτύου με δημόσιες βρύσες για πόσιμο νερό
Νίκος Σοφιανός- 
Κώστας Παπαδάκης- 

Προσεισμικοί έλεγχοι σε σχολεία και δημόσια κτίρια

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας Μπακογιάννης- 
Κώστας Ζαχαριάδης- 
Χάρης ΔούκαςΠροσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση από τους πολίτες.
 
Νίκος ΣοφιανόςΆμεσος προσεισμικός έλεγχος σε όλες τις σχολικές μονάδες.
Κώστας Παπαδάκης- 

Ενίσχυση διαβουλεύσεων με τοπική κοινωνία

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας Μπακογιάννης?«Γραφεία Γειτονιάς» που μεταξύ άλλων θα συντονίζουν, συν-σχεδιάζουν με πολίτες, επιχειρήσεις και τοπικούς παράγοντες έργα, δράσεις και τοπικά προγράμματα αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, δημιουργία αστικών υποδομών και κοινωνικής συμπερίληψης
Κώστας ΖαχαριάδηςΔημιουργία ουσιαστικών διαδικασιών συμμετοχής και διαβούλευσης, με εργαλεία όπως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, η ενίσχυση του ρόλου των κοινοτικών συμβουλίων και ο θεσμοθετημένος διάλογος με τους φορείς της πόλεις
Χάρης ΔούκαςΑνάπτυξη συστήματος συμμετοχικού σχεδιασμού και προϋπολογισμού με το οποίο θα αποτυπώνονται τα αιτήματα των κατοίκων για έργα στην γειτονιά τους και θα υλοποιούνται βάσει συγκεκριμένου προϋπολογισμού που θα διατίθεται για τον σκοπό αυτό
Νίκος Σοφιανός- 
Κώστας Παπαδάκης 

Προγράμματα για ένταξη μεταναστών και προσφύγων

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας ΜπακογιάννηςΑναβάθμιση λειτουργίας του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, με ενεργό διασύνδεση με το Job Center του Δήμου Αθηναίων
Κώστας ΖαχαριάδηςΕνίσχυση λειτουργίας Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων και διεύρυνση λειτουργίας και δράσεων των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων. Προγράμματα διαπολιτισμικής επαφής στις γειτονιές. Εξασφάλιση του δικαιώματος για άσκηση της θρησκευτικής λατρείας και ταφή σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμά του καθενός.
Χάρης ΔούκαςΜαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία ή σε χώρους του Δήμου για ενσωμάτωση μεταναστών και ειδικά των παιδιών, στην ελληνική κοινωνία
Νίκος Σοφιανός?Αναφορά σε αγώνα για ίσα δικαιώματα, για το δικαίωμα στην ιθαγένεια και στην ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό
Κώστας ΠαπαδάκηςΝομιμοποίηση παραμονής σε πρόσφυγες και μετανάστες, εξασφάλιση στέγης και ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές δομές (εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη κ.λπ.), ελευθερία στη μετακίνηση. Ιθαγένεια σε όλους τους μόνιμους κατοίκους και δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Εγγραφή στα δημόσια πρωινά σχολεία όλων των προσφυγόπουλων, με όλες τις αναγκαίες υποστηρικτικές δομές. Δικαίωμα πρόσληψης στους Δήμους και το Δημόσιο με κατάργηση της εγκυκλίου αποκλεισμού πρόσληψης στα σχολεία.

Δημιουργία επιπλέον χώρων εποπτευόμενης χρήσης

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας ΜπακογιάννηςΛειτουργία 5 κινητών μονάδων-χώρων εποπτευόμενης χρήσης
Κώστας ΖαχαριάδηςΣτενότερη συνεργασία με τους φορείς του υπ. Υγείας (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ και 18 Άνω) για τη λειτουργία και ενίσχυση των χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών
Χάρης Δούκας- 
Νίκος ΣοφιανόςΧΑγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια στην πολιτική της διαχείρισης της βλάβης
Κώστας Παπαδάκης- 

Εναντίωση σε δρομολογημένα έργα 

ΥποψήφιοςΘέσηΣημείωση
Κώστας Μπακογιάννης- 
Κώστας ΖαχαριάδηςΌχι στη δημιουργία Μουσείου μέσα στο πάρκο Ακαδημίας του Πλάτωνα. Διεκδίκηση πλήρους ανατροπής της απόφασης για τη απομάκρυνση της διοίκησης από το κέντρο της Αθήνας (σχέδιο ΠΥΡΚΑΛ). 
Χάρης Δούκας- 
Νίκος ΣοφιανόςΌχι στη δημιουργία Μουσείου μέσα στο πάρκο Ακαδημίας του Πλάτωνα, αλλά να γίνει σε χώρο οικοδομήσιμο μέσω απαλλοτρίωσης ή αγοράς. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα κατοίκων και φορέων για το «Βότρυς», την πρώην «Θερμίδα», το πάρκο Δρακόπουλου.
Κώστας ΠαπαδάκηςΌχι στα έργα σε λόφο Στρέφη, πάρκο Δρακόπουλου, πλατεία Εξαρχείων. Να μην προχωρήσουν τα σχέδια για Φιλοπάππου, Πεδίο Άρεως, Αμπελόκηπους, Γουδή και όλους τους δημόσιους χώρους. Να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί και τα έργα για τον Μεγάλο Περίπατο. Να μην γίνει η διπλή ανάπλαση Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας και το γήπεδο του ΠΑΟ στον Ελαιώνα. Όχι αμαξοστάσιο στην πλατεία Πρωτομαγιάς, όχι μεταφορά του Πρωτοδικείου από την Ευελπίδων στο Εφετείο. Όχι στη δημιουργία Μουσείου μέσα στο πάρκο Ακαδημίας του Πλάτωνα. Κατεδάφιση του Μπάντμιντον, έξωση της ΕΠΟ κι άλλων υπηρεσιών, ενοποίηση όλων των χώρων.

 

 

 

Profile picture for user tsaliki
Είναι απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ όπου εισήχθη με την ελπίδα να μάθει τι εστί δημοσιογραφία. Τελικά, το μεγαλύτερο σχολείο για εκείνη είναι το inside story από όπου ξεκίνησε με πρακτική. Έχει δουλέψει και στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές».

Newsletter
Σάββατο 11.05.2024