Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
cethomascook000_1kk37z.jpg
Επιβάτες μπροστά από το κλειστό check in desk της Thomas Cook στο αεροδρόμιο του Κανκούν του Μεξικό, 23 Σεπτεμβρίου 2019. [Elizabeth Ruiz/AFP]

Thomas Cook: Η Lehman Brothers του τουρισμού

Η ζημιά στην ελληνική τουριστική αγορά και σε τράπεζες, από τη χρεοκοπία ενός από τους δύο μεγαλύτερους tour operators της Ευρώπης, εκτιμάται από 250 έως 500 εκατ. ευρώ.
Επιβάτες μπροστά από το κλειστό check in desk της Thomas Cook στο αεροδρόμιο του Κανκούν του Μεξικό, 23 Σεπτεμβρίου 2019. [Elizabeth Ruiz/AFP]

Η βρετανική εταιρεία Thomas Cook δεν είχε δικά της ξενοδοχεία στην Ελλάδα, αλλά μέσα από τα συμβόλαια που διασφάλιζε σε Έλληνες ξενοδόχους, τα οποία είχαν συνήθως διάρκεια επτά ολόκληρων ετών, διευκόλυνε τις επιχειρήσεις αυτές, γεμίζοντάς τες με τουρίστες. Οι ιδιοκτήτες ξενοδόχοι με βάση τα συμβόλαια αυτά δεν είχαν το βάρος των πωλήσεων, τις οποίες αναλάμβανε η Thomas Cook, αλλά μπορούσαν να πάνε να δανεισθούν από τις τράπεζες –που τώρα έχουν πρόβλημα– για την επέκταση, συντήρηση και ανακαίνιση των ξενοδοχείων τους.

Η βόμβα του Τhomas Cook, «της Lehman Brothers του τουρισμού», σύμφωνα με παράγοντα της τουριστικής βιομηχανίας, θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς πολλά ξενοδοχεία είχαν χρησιμοποιήσει 7ετή συμβόλαια με το τουριστικό γραφείο για να δανεισθούν από τις συστημικές τράπεζες. «Αυτά τα συμβόλαια είναι τώρα κωλόχαρτα», είπε στο inside story ξενοδόχος της Κρήτης. Ανάμεσα στις τράπεζες που έχουν δανείσει ένα εταιρικό σχήμα που συμμετέχει θυγατρική της Thomas Cook είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η έκθεσή της είναι 24 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός έχει εγγυήσεις.

Ελληνικές τράπεζες έχουν δανείσει αρκετά ξενοδοχεία με «εγγύηση» συμβόλαια της Thomas Cook

Δ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη