Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
20'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cethessaloniki075_economou-notitle190106_npigp.jpg
Το γλυπτό «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στον κήπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. [Nicolas Economou/Nurphoto]

Θα φύγει μπροστά η Θεσσαλονίκη ή θα μείνει στάσιμη; (Μέρος Β΄)

Η μεγαλύτερη πόλη του ελληνικού βορρά αναζητά τη σύγχρονη ταυτότητά της. Mία σειρά από ανθρώπους που κινούνται καθημερινά στο οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης και το εκπροσωπούν μίλησαν στο inside story, αναδεικνύοντας μία σειρά από ελπιδοφόρες δράσεις, αλλά και φόβους ότι η στασιμότητα και το πισωγύρισμα της οικονομίας καραδοκούν.
Το γλυπτό «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στον κήπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. [Nicolas Economou/Nurphoto]

Η λέξη-κλειδί για όσους θέλουν να αναλύσουν το νέο αφήγημα που προωθούν στη Θεσσαλονίκη κυβέρνηση και φορείς είναι η «καινοτομία». Μετά το πρώτο, εισαγωγικό ρεπορτάζ που έκανε το inside story για το θέμα, μιλήσαμε με κάποιους από τους ανθρώπους που πρεσβεύουν αυτό το αφήγημα.

Μέσα από τις συνεντεύξεις αναδεικνύεται —και πάλι— η αμφίσημη κατάσταση που επικρατεί σε οτιδήποτε «οραματικό» στη Θεσσαλονίκη. Από τη μία δεν λείπουν οι δηλώσεις στήριξης, οι επαφές και οι προσδοκίες. Από την άλλη ο σκεπτικισμός και οι φόβοι για πισωγυρίσματα εκφράζονται και σε αρκετές περιπτώσεις επιβεβαιώνονται. Τελικά, στη μέση βρίσκεται μία σειρά από απτές και ουσιαστικές δράσεις οι οποίες, όμως, δεν έχουν το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που θα μπορούσαν.

Ένα ερευνητικό κέντρο, πολλά πεδία έρευνας

Το πρώτο μου ραντεβού είναι κλεισμένο σε ένα μεγάλο συγκρότημα, περιτριγυρισμένο από ιδιωτικά σχολεία, πανεπιστημιακά τμήματα και το Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS. Ο θυρωρός μού ορίζει με ακρίβεια λεπτού τον χρόνο που έχω για να κάνω τη συνέντευξη. Ήδη από την είσοδο έχω καταλάβει ότι η λέξη «παραγωγικότητα» ταιριάζει απόλυτα εδώ.

Βρίσκομαι στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Πρόκειται

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη