Το θέατρο των ονείρων

Με αφορμή το συνέδριο που διοργανώνει από τις 5 έως τις 7 Μαΐου η Ελληνική Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας με θέμα τη σχέση του «ονειρεύεσθαι» με το «πράττειν», μιλά στο inside story o εμβληματικός βραζιλιάνος ψυχαναλυτής, γιατρός και συγγραφέας Ρούσβελτ Κασόρλα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

Ονειρεύομαι άρα υπάρχω, σκέφτομαι, θυμάμαι και πράττω δημιουργικά. Είναι το σύγχρονο συμπέρασμα των επιστημόνων, που αποδίδει στα όνειρά μας μια ξεχωριστή σημασία.

Το όνειρο από τους αρχαιότατους χρόνους αντιμετωπίστηκε ως ένα αίνιγμα της ανθρώπινης ύπαρξης και λειτουργίας και η ερμηνεία του απασχόλησε μέσα στους αιώνες από απλούς ανθρώπους έως έγκριτους επιστήμονες. Ο 20ός αιώνας έδωσε απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που σχετίζονται με την προέλευση και την ερμηνεία των ονείρων. Πρώτος ο Ζίγκμουντ Φρόιντ εμφάνισε την ψυχαναλυτική έννοια του «ονειρεύεσθαι», στο έργο του Η ερμηνεία των ονείρων περιγράφοντας το όνειρο ως «τη βασιλική οδό για το ασυνείδητο». Στο ίδιο έργο αντιπαραθέτει το ονειρεύεσθαι με το πράττειν – αgieren στα γερμανικά (acting out). Με απλά λόγια ο Φρόιντ θεωρούσε συγκεκριμένες πράξεις ως μια μορφή εκφόρτισης-διαδραμάτισης, όταν ένα βαρύ, τραυματικό ψυχικό φορτίο αδυνατεί να συνδεθεί με το κατάλληλο συναίσθημα ώστε να τύχει επεξεργασίας και να απαλυνθεί το τραύμα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.