Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
cesocrates.jpg
The Death of Socrates, Jacques Louis David, 1787, Metropolitan Museum of Art, New York.

Ήταν ο Σωκράτης πιο κοσμικός και ερωτικός από ό,τι γνωρίζουμε;

Από τους μαθητές του Αριστοτέλη, Αριστόξενο και Κλέαρχο, μαθαίνουμε πως ο φιλόσοφος είχε παντρευτεί περισσότερες από μία φορές κι επιπλέον είχε σχέση με την Ασπασία της Μιλήτου, την επιδραστική γυναίκα που αργότερα θα γινόταν η σύντροφος του Περικλή.
The Death of Socrates, Jacques Louis David, 1787, Metropolitan Museum of Art, New York.

Ο Σωκράτης θεωρείται ευρέως η ιδρυτική φιγούρα της δυτικής φιλοσοφίας, ένας στοχαστής του οποίου οι ιδέες, που γνωρίζουμε από τα εκτεταμένα γραπτά του αφοσιωμένου ακολούθου του, Πλάτωνα, διαμορφώνουν τη σκέψη εδώ και περισσότερα από 2.000 χρόνια. «Καλώς ή κακώς», διαπίστωσε ο κλασικός λόγιος Ντίσκιν Κλέι στα Πλατωνικά Ερωτήματα (2000), «ο Σωκράτης μας είναι o Σωκράτης του Πλάτωνα».

Η εικόνα που συνοδεύει τον Σωκράτη, η οποία προέρχεται από τον Πλάτωνα, είναι ενός ανθρώπου με ταπεινό υπόβαθρο, χαμηλή παιδεία, περιορισμένα μέσα και μη ελκυστική εμφάνιση, που έγινε ένας λαμπρός και αμφιλεγόμενος φιλόσοφος, παντρεμένος με μια εριστική γυναίκα που λεγόταν Ξανθίππη. Τόσο ο Πλάτωνας όσο και ο Ξενοφώντας, ο άλλος κύριος βιογράφος του Σωκράτη, γεννήθηκαν γύρω στο 424 π.Χ., έτσι γνώρισαν τον Σωκράτη (που γεννήθηκε περίπου το 469 π.Χ.) μόνο ως ηλικιωμένο. Θέλοντας να υπερασπιστούν τη φήμη του απέναντι στις κατηγορίες περί «εισαγωγής καινών δαιμονίων» και «διαφθοράς νεαρών ανδρών», με βάση τις οποίες τελικά καταδικάστηκε και εκτελέστηκε, σκιαγράφησαν μια εικόνα του μεσήλικα Σωκράτη ως ενός ευσεβούς δασκάλου και αδιάκοπα ηθικά σκεπτόμενου ανθρώπου, αφοσιωμένου στην αποφυγή των σωματικών

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη