Στον αέρα οι οικογένειες παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα

Η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να βάλει τάξη στο χώρο των θεραπειών της ειδικής αγωγής, που έγινε άχαρα και ανοργάνωτα στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, προσκρούει στην άρνηση των θεραπευτών να δεχτούν τις αλλαγές, που θα μειώσουν το εισόδημά τους. Στη μέση βρίσκονται οι γονείς και τα παιδιά, που αυτή τη στιγμή είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
Ο νεαρός Φλοριάν στη διάρκεια μαθήματος ειδικής αγωγής, σε κέντρο θεραπείας παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα στη Λιλ της Γαλλίας. [Philippe Huguen/AFP]

Στις 22 Δεκεμβρίου, δύο μόλις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στους θεραπευτές της ειδικής αγωγής (ψυχολόγους, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές) ότι άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο θα πληρώνονται στο εξής για τις υπηρεσίες τους. Πράγματι, την επομένη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο νόμος 4447/2016, το άρθρο 34 του οποίου περιλαμβάνει τις αλλαγές. Η ξαφνική ανακοίνωση του υπουργείου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους θεραπευτές, η πλειοψηφία των οποίων προς το παρόν αρνείται να δεχθεί το νέο καθεστώς και να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, αφήνοντας κυριολεκτικά ξεκρέμαστες τις οικογένειες των παιδιών που αντιμετωπίζουν αναπτυξιακά προβλήματα (ένα από αυτά είναι ο αυτισμός).

Το διακύβευμα για τις οικογένειες, εκτός από οικονομικό, έχει να κάνει και με την ποιότητα της θεραπείας των παιδιών τους, αφού στις περιπτώσεις των αναπτυξιακών προβλημάτων είναι πολύ σημαντική η σχέση που αναπτύσσεται με τον θεραπευτή, η οποία πρέπει πάση θυσία να μην διαρραγεί.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.