Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
b.jpg
Jim Marshall, The Charlatans perform at Golden Gate Park. Digital colorization by Loma Clark.

Summer of Love ’67: Όταν πήγαινες στο Σαν Φρανσίσκο φορούσες λουλούδια στα μαλλιά σου

Πέρασε μισός αιώνας από το μυθικό καλοκαίρι του 1967, όταν 100.000 παιδιά από όλη την Αμερική κατέφτασαν στο Χάιτ Άσμπουρι του Σαν Φρανσίσκο αναζητώντας αγάπη, μουσική και ουτοπίες.
Jim Marshall, The Charlatans perform at Golden Gate Park. Digital colorization by Loma Clark.

«Δεν υπήρχαν εικόνες για να περιγράψουν όλους τους δεκαπεντάχρονους freaks από την αμερικάνικη ενδοχώρα που κατάπιναν LSD, άφηναν τα μαλλιά τους να μακρύνουν και εγκατέλειπαν σπίτια και σχολεία. Δεν υπήρχαν εικόνες για να περιγράψουν όλους αυτούς τους καλλιτέχνες που εγκατέλειπαν την φυλακή της μικροαστικής Αμερικής για να ζήσουν και να κάνουν τέχνη στους δρόμους. Καθένας τους είναι ένα τσογλάνι με μακριά μαλλιά και γένια που η ζωή του είναι θέατρο, που δημιουργεί κάθε στιγμή την καινούργια κοινωνία ενώ καταστρέφει την παλιά».

Έτσι περιέγραφε τους νεόκοπους χίπις ο Τζέρι Ρούμπιν, μετέπειτα ηγέτης των Yippies, καθώς παρακολουθούσε αυτόν τον παράξενο στρατό να κατευθύνεται από τα βάθη της Αμερικής στο Σαν Φρανσίσκο και τους δρόμους της αμερικάνικης μητρόπολης να γεμίζουν από φιγούρες με πολύχρωμα ρούχα. Ήδη η συντηρητική Αμερική κοιτούσε έκπληκτη μία ολόκληρη γενιά να αφήνει τα μαλλιά της να μακρύνουν, να απορρίπτει τις κυρίαρχες αξίες, να επιτίθεται στα αστικά ταμπού, να εναντιώνεται σε κάθε είδους βίας και να πειραματίζεται με τον έρωτα και τα ψυχεδελικά ναρκωτικά.

Image
plate-128-larry-keenan-section-of-the-runaway-04_51_resized_1.jpg
Larry Keenan, Τμήμα του πίνακα ανακοινώσεων στο αστυνομικό τμήμα του Παρκ με παιδιά που το έσκασαν από το σπίτι τους, 1968, Gelatin silver print. [Courtesy of the Bancroft Library, University of California, Berkeley © Wolfgang’s Vault]

Δεν ήταν μόνο η αισθητική που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί. Η ισχυρή Αμερική έμοιαζε να κλονίζεται από ένα εσωτερικό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη