Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cekastelorizo1504054.jpg
Το λιμάνι του Καστελόριζου. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Στο Καστελόριζο λίγοι ενεργοί πολίτες σταμάτησαν ένα μεγάλο έργο

Πώς μία μικρή ομάδα πολιτών στο Καστελόριζο κατάφερε να συντονιστεί και να καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, φρενάροντας ένα μεγάλο έργο στο λιμάνι τους.
Το λιμάνι του Καστελόριζου. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Κάποια στιγμή μέσα στον Νοέμβριο του 2020, η Μαρία Κόκαλα είδε –προς μεγάλη της έκπληξη– πως ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του Καστελόριζου ανακοίνωνε σε post στο Facebook ότι θα γίνονταν κάποιες αλλαγές στο λιμάνι και το συνόδευε με κάποια φωτορεαλιστικά σχέδια όσων ετοιμάζονταν.

Image
kokala.jpeg
Η Μαρία Κόκαλα.

Η έκπληξή της οφειλόταν στο γεγονός ότι, ενώ η ίδια είναι δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Μεγίστης (Καστελόριζο), δεν είχε συζητηθεί απολύτως τίποτα για αυτό το έργο που είχε ήδη προκηρυχθεί και, όπως έβλεπε στις φωτογραφίες, θα άλλαζε σημαντικά την εικόνα του λιμανιού που γνώριζε.

Τρία χρόνια αργότερα και μετά από έναν νομικό αγώνα, το ΣτΕ δικαίωσε τους κατοίκους του μικρού ακριτικού νησιού, που έβλεπαν τις απαιτούμενες διαδικασίες να μην ακολουθούνται από τους αρμοδίους.

Οι πρώτες κινήσεις

Όπως μου λέει σήμερα η κ. Κόκαλα, μόλις είδε τα φωτορεαλιστικά σχέδια ταράχτηκε, καθώς αισθητικά έβλεπε ότι κάποια πράγματα δεν ταίριαζαν με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής – όπως για παράδειγμα ένα τσιμεντένιο τοιχάκι που θα τοποθετούνταν σε κάποια σημεία στο λιμάνι (στον μόλο, που οι ντόπιοι ονομάζουν «κορδόνι») και τα μοντέρνα φωτιστικά δρόμου, που θα αντικαθιστούσαν τα πιο κλασικά υπάρχοντα. Επιπλέον, άρχισε να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη