Πώς θα υποστηρίξουμε τους νέους με ψυχικές ασθένειες

Οι Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση είναι μέρος της σημαντικότερης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Νίκος Στεφανής μας εξηγεί τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα ζωής των χιλιάδων νέων που ασθενούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από κάποια βαριά ψυχική νόσο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
19
'
Ο Νίκος Στεφανής.

Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 3.000 Έλληνες και Ελληνίδες από 16 έως 36 χρονών θα ζήσουν το πρώτο τους ψυχωσικό επεισόδιο. Τα πρώτα τρία με τέσσερα χρόνια μετά την εκδήλωση της νόσου είναι τα πιο κρίσιμα, υπό την έννοια ότι θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την έκβασή της. Θα καθορίσουν την ποιότητα ζωής που θα έχουν αυτοί οι άνθρωποι ακόμη και μετά από δεκαετίες. «Εάν δεν προσέξουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους στην αρχή, όταν θα εκδηλωθεί η νόσος για πρώτη φορά, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα υποτροπιάσουν. Κινδυνεύουν να καταλήξουν ως χρόνιοι ασθενείς στα μεγάλα ψυχιατρεία της χώρας», μας λέει ο καθηγητής Ψυχιατρικής, διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, Νίκος Στεφανής.

Βρισκόμαστε στο γραφείο του για να μιλήσουμε για τις ψυχώσεις: τα συμπτώματα, τα αίτια και τις επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών. Αναπόφευκτα θα βρεθούμε να συζητάμε για ένα έργο ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το οποίο εδώ και χρόνια ο ίδιος υποστηρίζει σθεναρά. Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή μας, ανακοινώνεται ότι το πολυσυζητημένο έργο, που φιλοδοξεί να αλλάξει τη ζωή χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους, θα γίνει πραγματικότητα: Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη κατέθεσε για έγκριση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τρία έργα για την ψυχική υγεία, ύψους 49,4 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε και την υλοποίηση των έργων ανέλαβε το υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στις δράσεις είναι η αρχική ανάπτυξη και λειτουργία δέκα Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση (ΕΠΨ) ανα την επικράτεια με προϋπολογισμό 6,2 εκατ. ευρώ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.