Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
19'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cestefanisme_4.jpg
Ο Νίκος Στεφανής.

Πώς θα υποστηρίξουμε τους νέους με ψυχικές ασθένειες

Οι Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση είναι μέρος της σημαντικότερης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Νίκος Στεφανής μας εξηγεί τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα ζωής των χιλιάδων νέων που ασθενούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από κάποια βαριά ψυχική νόσο.
Ο Νίκος Στεφανής.

Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 3.000 Έλληνες και Ελληνίδες από 16 έως 36 χρονών θα ζήσουν το πρώτο τους ψυχωσικό επεισόδιο. Τα πρώτα τρία με τέσσερα χρόνια μετά την εκδήλωση της νόσου είναι τα πιο κρίσιμα, υπό την έννοια ότι θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την έκβασή της. Θα καθορίσουν την ποιότητα ζωής που θα έχουν αυτοί οι άνθρωποι ακόμη και μετά από δεκαετίες. «Εάν δεν προσέξουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους στην αρχή, όταν θα εκδηλωθεί η νόσος για πρώτη φορά, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα υποτροπιάσουν. Κινδυνεύουν να καταλήξουν ως χρόνιοι ασθενείς στα μεγάλα ψυχιατρεία της χώρας», μας λέει ο καθηγητής Ψυχιατρικής, διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, Νίκος Στεφανής.

Βρισκόμαστε στο γραφείο του για να μιλήσουμε για τις ψυχώσεις: τα συμπτώματα, τα αίτια και τις επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών. Αναπόφευκτα θα βρεθούμε να συζητάμε για ένα έργο ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το οποίο εδώ και χρόνια ο ίδιος υποστηρίζει σθεναρά. Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή μας, ανακοινώνεται ότι το πολυσυζητημένο έργο, που φιλοδοξεί να αλλάξει τη ζωή χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους, θα γίνει πραγματικότητα: Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη κατέθεσε για έγκριση στο Ταμείο Ανάκαμψης και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη