«Στην Ευρώπη δεν έχετε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κινδύνου»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προετοίμαζε αυτόν τον πόλεμο εδώ και χρόνια. Και δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, λέει στο inside story ο ρώσος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Γκρεγκ Γιούντιν. Πώς φτάσαμε, όμως, ως εδώ; Γιατί οι Ρώσοι επιμένουν ότι δεν γίνεται κανένας πόλεμος; Και τι είναι αυτό που ακόμη κάνει λάθος η Δύση;
Χρόνος ανάγνωσης: 
16
'
Ο Γκρεγκ Γιούντιν σε στιγμιότυπο από συνέντευξη για τις ρωσικές βουλευτικές εκλογές του 2021.

Δυο μέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ο Γκρεγκ Γιούντιν δημοσίευε ένα άρθρο που ξεκινούσε με τη φράση: «Στο άμεσο μέλλον, θα ξεσπάσει ένας μεγάλος πόλεμος – ένας πόλεμος που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η γενιά μου, ίσως ούτε και η προηγούμενη». Ο Γιούντιν, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών της Μόσχας, αλλά και ακτιβιστής για τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες, είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους δημόσιους διανοούμενους της γενιάς του. Στις 24 Φεβρουαρίου, μαζί με τη σύζυγό του, είναι από τους πρώτους που θα βγουν στο δρόμο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο. Λίγη ώρα αργότερα θα πέσει αναίσθητος από χτυπήματα ενός άντρα των δυνάμεων ασφαλείας και θα χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Όταν συνδεόμαστε την περασμένη Κυριακή μέσω zoom, δείχνει καλά. Αποφασίζω να μην αναφερθώ στο περιστατικό. Άλλωστε βρισκόμαστε ήδη στην 11η μέρα του πολέμου. Έχουν μεσολαβήσει πολλά. Ο κόσμος του έχει αλλάξει δραματικά. Ο κόσμος όλων μας έχει αλλάξει δραματικά, με τρόπους που ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, θα μου επισημάνει αργότερα. Το πρώτο πράγμα όμως που ζητάω να μάθω είναι αν παραμένει στη Μόσχα. «Θα προτιμούσα να μην απαντήσω σε αυτό το ερώτημα», λέει. Είναι, ωστόσο, ασφαλής;. «Ας πούμε ότι είμαι σχετικά ασφαλής.»

 

IS: Διαβάζουμε ότι αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη έξοδος ρώσων αντικαθεστωτικών από τη χώρα. Ισχύει;

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.