Στενές επαφές τραπεζών-ασφαλιστικών σε βάρος καταναλωτών και ανταγωνισμού

Οι τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν επί χρόνια την πλεονεκτική τους θέση ως χορηγοί στεγαστικών δανείων και «καπέλωσαν» την αγορά ασφάλισης κατοικίας και περιουσίας με δικές τους θυγατρικές, με περιθώρια κέρδους πάνω από 80%. Καταγράφουμε καταγγελίες καταναλωτών και απόψεις στελεχών της αγοράς για αυτές τις πρακτικές.
Χρόνος ανάγνωσης: 
18
'

Το μακρινό 2005, ο Γιάννης Χ. πήρε ένα στεγαστικό δάνειο από ελληνική τράπεζα (εκ των τεσσάρων συστημικών). Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας ήταν ένα από τα δεκάδες έγγραφα που υπέγραψε εκείνη την ημέρα. Ήταν μία από τις υποχρεώσεις που αναλάμβανε, αφού βάσει νόμου όλα τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια συνοδεύονται υποχρεωτικά από «ασφάλεια πυρός» – όπως λανθασμένα αποκαλείται στον κλάδο η ασφάλιση κατοικίας, καθώς πλην της πυρκαγιάς συνήθως καλύπτει τις καταστροφές και ζημιές από σεισμούς, πλημμύρες και άλλα φυσικά φαινόμενα ή ατυχήματα. Ουδείς όμως τον ενημέρωσε για τις καλύψεις ή τις δυνατότητες προσαρμογής του συμβολαίου.

Οταν ο Γιάννης Χ. πήρε στεγαστικό δάνειο το 2005 «πακέτο» με ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ουδείς τον ενημέρωσε αν μπορούσε να αλλάξει ασφαλιστική εταιρεία και πότε

Πολλώ δε μάλλον για την πιθανότητα συνεργασίας με άλλη εταιρεία πλην της συνεργαζόμενης/θυγατρικής της τράπεζας, ούτε βέβαια για το ύψος του ασφαλίστρου. Το ίδιο συνέχισε να συμβαίνει και τα επόμενα χρόνια. Η ανανέωση του ασφαλιστηρίου γινόταν αυτόματα επί δώδεκα συναπτά έτη, χωρίς ο ασφαλισμένος να ενημερωθεί με οποιονδήποτε τρόπο –γραπτά ή προφορικά– για τις επιλογές του. Η εξόφληση, μάλιστα, γινόταν μέσω πάγιας εντολής από τον ίδιο λογαριασμό από τον οποίον αποπληρώνεται το δάνειο. Στις περιπτώσεις που καθυστερούσε κάποια δόση του δανείου, το ασφάλιστρο εξοφλούνταν κανονικά και κατά προτεραιότητα. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι για δέκα τουλάχιστον χρόνια το ασφάλιστρο παρέμενε σε δυσθεώρητα επίπεδα, παρότι το ποσό του (ενυπόθηκου) δανείου μειωνόταν σταθερά.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.