Η ασυνεπής στάση της πολιτείας απέναντι στη Σαλαμίνα

Ας πούμε ότι είστε δυτικός τουρίστας που μεγάλωσε με περιγραφές της μεγαλειώδους ναυμαχίας της Σαλαμίνας – τότε που οι Έλληνες έσωσαν τον δυτικό πολιτισμό από τους βάρβαρους Πέρσες. Επισκέπτεστε το Μνημείο Σαλαμινομάχων, για να θαυμάσετε τον κόλπο στον οποίον τα ελληνικά πλοία απέκρουσαν τα περσικά. Τι νομίζετε ότι θα αντικρίσετε;
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Το ναυπηγείο Κυνόσουρας, πίσω από τον Τύμβο Σαλαμινομάχων.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, σαράντα τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση με την οποία εγκαλούσαν την κυβέρνηση για τη χορήγηση 15ετούς παράτασης της άδειας των Ναυπηγείων Κυνόσουρας, σε εταιρεία ναυπηγοεπισκευής που «ανήκει σε γνωστή πολιτική οικογένεια». Το ναυπηγείο, που βρίσκεται σε αρχαιολογική ζώνη Α (βαθμός προστασίας ίδιος με της Ακρόπολης), ανήκει στην οικογένεια Καραμανλή και δεν είναι το μοναδικό στην περιοχή, η οποία φιλοξένησε την ιστορική ναυμαχία του 480 π.X.

Η πράξη αυτή απλά επισφραγίζει τη διαχρονική ασυνέχεια στη στάση της πολιτείας, αλλά και των κατοίκων, απέναντι στη σοβαρότερη κληρονομιά του νησιού. Ο χώρος του ναυπηγείου-διαλυτηρίου περιελήφθη στα 2.330 ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του Δημοσίου που εξαιρέθηκαν από το Υπερταμείο. Σε ό,τι τα αφορά, ισχύει το άρθρο 123 του νόμου 4611/2019 για τα ακίνητα μνημεία που είναι εκτός συναλλαγής και εκτός χρησικτησίας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.