Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cestarbuck64099588_5fdb87adeb_o.jpg
Φωτογραφία του 2005 από τα Starbucks της οδού Μητροπόλεως. [Cesar/Flickr]

Starbucks: Οι επτά ζωές της οικογένειας Μαρινόπουλου

Όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην πλατεία Κοραή, ο επικεφαλής της Starbucks είχε πει ότι η Ελλάδα θα ήταν από τις μεγαλύτερες στρατηγικές αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης. Οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες, αλλά η αλυσίδα στην Ελλάδα ακόμα ζει.
Φωτογραφία του 2005 από τα Starbucks της οδού Μητροπόλεως. [Cesar/Flickr]

Η Starbucks σχεδιάζει να ανοίγει ένα νέο κατάστημα κάθε εννέα ώρες στην Κίνα, τη δεύτερη σήμερα μεγαλύτερη αγορά της μετά τις ΗΠΑ. Για την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία καφέ από το Σιάτλ, που έχει παρουσία και στην Ελλάδα από το 2002, ο στόχος είναι η Κίνα να γίνει η μεγαλύτερη αγορά της έως το 2025. Ήδη στη Σαγκάη υπάρχουν περισσότερα καταστήματα Starbucks από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.

Σήμερα λειτουργούν παγκοσμίως περισσότερα από 35.711 καταστήματα Starbucks. Σε αυτό συνέβαλε η διεθνής επέκταση της εταιρείας την τελευταία δεκαετία, μέσω της οποίας σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των καταστημάτων της. Μόνο στην Κίνα, ο αριθμός των καταστημάτων, που εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 6.000 έως το τέλος του έτους, έχει αυξηθεί σχεδόν 10 φορές. Έως το 2025 φιλοδοξεί να προσθέσει επιπλέον 3.000 καταστήματα σε 300 πόλεις στο δίκτυό της, να διπλασιάσει τις πωλήσεις της και να τετραπλασιάσει τα λειτουργικά της έσοδα, όπως δήλωσε η Μπελίντα Γουόνγκ, πρόεδρος των Starbucks China, στο διετές συνέδριο της Ημέρας Επενδυτών στις 13 Σεπτεμβρίου. Για να το επιτύχει αυτό σκοπεύει να επενδύσει 220 εκατ. δολ. και να δημιουργήσει Κέντρο Καινοτομίας Ψηφιακής Τεχνολογίας στη χώρα.

Image
rstarbuckschina.jpg
Τα Starbucks στην Κίνα. [Starbucks Corporation]

Όμως η στρατηγική

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη