Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
madame.jpg
Ο θάνατος της Μαντάμ Μπλασάρντ. [Wikimedia Commons]

Η αεροναύτισσα

Την εποχή που η ανθρωπότητα ανακάλυψε τα ταξίδια στον αέρα, η Σοφί Μπλασάρντ έγινε η απρόσμενη σταρ. Μπορεί να φοβόταν τις άμαξες, αλλά με το αερόστατό της αψήφησε όλους του κινδύνους, αρκεί να βρισκόταν λίγο πιο πάνω από όλους τους άλλους.
Ο θάνατος της Μαντάμ Μπλασάρντ. [Wikimedia Commons]

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1783, ένας κόκορας, μια πάπια και ένα πρόβατο μπαίνουν σε ένα αερόστατο. Είναι το πρώτο βήμα για την εκπλήρωση ενός ονείρου που είχε ο άνθρωπος από την εποχή του Ικάρου έως τις ιπτάμενες μηχανές του Ντα Βίντσι.

Image
7978838.jpg
19 Σεπτεμβρίου 1783, η πρώτη «επανδρωμένη» πτήση αερόστατου. [Library of Congress]

Ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ’ είχε προσφέρει στους αδελφούς Μονγκολφιέ, εφευρέτες του αερόστατου θερμού αέρα globe aérostatique, δύο κατάδικους για αυτήν την πρώτη επανδρωμένη πτήση αερόστατου, όμως εκείνοι αρνήθηκαν. Έτσι, από τις Βερσαλλίες απογειώθηκαν τα τρία ζώα παρουσία του βασιλιά, της Μαρίας Αντουανέτας και ενός μεγάλου κοινού. Έφτασαν τα 1.500 πόδια και στη συνέχεια προσγειώθηκαν σώα και αβλαβή – αν εξαιρέσουμε ότι το πρόβατο είχε κλοτσήσει τον κόκορα. Η πτήση διήρκεσε οκτώ λεπτά.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου 1783, απογειώθηκε από τον Κήπο του Κεραμεικού στο Παρίσι το La Charlière, το πρώτο επανδρωμένο αερόστατο υδρογόνου, δημιουργία των αδελφών Ρομπέρ και του καθηγητή Ζακ Σαρλ (εξού και το αερόστατο υδρογόνου ονομάζεται charlière). Την πτήση παρακολουθούν πάνω από 400.000 θεατές, μεταξύ των οποίων ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν, πρώτος πρέσβης των ΗΠΑ στη Γαλλία.

Image
1912_10315957_0.jpg
Η πρώτη επανδρωμένη πτήση αερόστατου υδρογόνου.

Αυτό ήταν. Τα ταξίδια με αερόστατο συνεπήραν την ανθρωπότητα. «Για

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη