Σκοπιανό: Το όνομα που διχάζει

Από το 1991 η Ελλάδα και η πΓΔΜ έχουν μπει σε μια περιπέτεια εξωτερικής πολιτικής που συχνά διαμορφώνεται από τις πολιτικές κάθε κυβέρνησης. H δεκαετία του ’90 ήταν μία σειρά από χαμένες ευκαιρίες για την επίλυση του θέματος και μετά από τόσα χρόνια βρισκόμαστε δυστυχώς στην ίδια ακριβώς αφετηρία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
[DIMITAR DILKOFF / AFP]

Το βρετανικό περιοδικό Economist κυκλοφόρησε εκείνη την εβδομάδα με το άρθρο «Ο ασθενής της Ευρώπης». Το σχετικό ρεπορτάζ ήταν αποκαλυπτικότερο του τίτλου: «Δεν υπάρχει άρθρο στη συνθήκη της Ρώμης που να επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα να αποπέμψει κάποιο μέλος της. Οι σχέσεις όμως της Ελλάδας με τους εταίρους της, σχέσεις χαμηλού επιπέδου πάντα, κάνουν ορισμένους να θρηνούν για αυτή την παράλειψη».


Δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις; Άκουσε το άρθρο σε podcast από τον Γιώργο Βλαβιανό:

Περισσότερα inside podcasts εδώ.


Η Daily Telegraph φιλοξένησε άρθρο του δημοσιογράφου Μπόρις Τζόνσον που κάλυπτε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας με τίτλο: «Οι πεισματάρηδες Έλληνες κατέστρεψαν το ενιαίο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».

Ο Guardian ήταν εύγλωττος με τον τίτλο του: «Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει βαρεθεί πλέον τη στάση της Ελλάδας στο μακεδονικό και τα οικονομικά της». Η Le Monde με ρεαλισμό ανέλυε ότι «οι Βρυξέλλες είναι εξοργισμένες από τη στάση της Ελλάδας και αναζητούν βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία», ενώ η δανέζικη Information μας έστειλε στο ψυχιατρείο: «Στην Ελλάδα η παράνοια έχει γίνει εθνική ασθένεια… Η Ελλάδα έχει γίνει βάρος για την ευρωπαϊκή συνεργασία».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.