Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cover-serb.jpg
Κόσμος με πλακάτ με τον Πούτιν στην πορεία για το Αθάνατο Τάγμα, κατά τον εορτασμό της 73ης επετείου της νίκης των συμμάχων κατά του Ναζισμού, Βελιγράδι, 9 Μαΐου 2018. [ANDREJ ISAKOVIC / AFP]

Η ρωσική διείσδυση στη Σερβία

Πουθενά αλλού στα Βαλκάνια δεν είναι τόσο μεγάλη η επιρροή της Ρωσίας –και μεγαλώνει καθημερινά.
Κόσμος με πλακάτ με τον Πούτιν στην πορεία για το Αθάνατο Τάγμα, κατά τον εορτασμό της 73ης επετείου της νίκης των συμμάχων κατά του Ναζισμού, Βελιγράδι, 9 Μαΐου 2018. [ANDREJ ISAKOVIC / AFP]

Στις 4 Απριλίου, οι κάτοικοι του Βελιγραδίου διαπίστωσαν ότι στις συνηθισμένες επιλογές που είχαν για την ενημέρωσή τους είχε προστεθεί μία νέα μηνιαία εφημερίδα. Όταν την ξεφύλλισαν κατάλαβαν ότι επρόκειτο για σερβική εκδοχή της ρωσικής Argumenty i Fakty. Η AiF τη δεκαετία του ’90 πουλούσε 33 εκατ. φύλλα στη Ρωσία, αλλά πλέον έχει πέσει αρκετά. Aνήκει στη μοσχοβίτικη ιδιωτική τράπεζα Promsvyazbank. 

Το πρώτο εξώφυλλο κόσμησε ένα φωτομοντάζ με τον ημίγυμνο Πούτιν να έχει τιθασεύσει μια αρκούδα. O κεντρικός τίτλος ήταν μια ατάκα από τη συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη στο Βελιγράδι: «Όλοι βγαίνουν κερδισμένοι αν έχουν φίλη τη Ρωσία». Όλα τα άρθρα και ρεπορτάζ υμνούσαν την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου και επέκριναν με σφοδρότητα τη Δύση για «την υποκρισία και τον εγωισμό της».

Image
2a95b86a908f7e58adf328d30eeff62f.jpg
Το πρώτο φύλλο της νέας εφημερίδας.

«Για αιώνες στη Σερβία θεωρούσαμε μειονέκτημα το γεγονός ότι δεν υπήρχε ανοικτή γραμμή με τη Ρωσία. Τώρα, επιτέλους, κτίζουμε σταθερή γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες με την εφημερίδα αυτή κι έχουμε πλέον αντίληψη της αλήθειας», λέει ο διευθυντής της AiF, Σάσα Φρανγκίστι, ο οποίος, όπως και ο εκδότης, προέρχεται από το εθνικιστικό έντυπο Pecat.

Φυσικά η AiF δεν είναι το μόνο μέσο που χρησιμοποιεί η Μόσχα για τη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη