Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
ceorbanbrnabic.jpg
Ο Βίκτορ Όρμπαν με την ομόλογό του πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς.

Σερβία και Ουγγαρία: συμμαχία στην πολιτική και στις business

Στο inside story μιλά η Μπλάνκα Ζολντί, δημοσιογράφος του ουγγρικού Direct36 που μαζί με τη Σέρβα συνάδελφό της Άνα Kούριτς αποκάλυψαν πως οι εταιρείες που ανέλαβαν συμβόλαια ηλεκτροδότησης στις δύο χώρες είχαν σχέσεις με πολιτικούς ηγέτες. Την υπόθεση ερευνά η ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της απάτης OLAF.
Ο Βίκτορ Όρμπαν με την ομόλογό του πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς.

Oι δεσμοί μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα και πιο στενοί και «ανθίζουν» οι μεγάλες εμπορικές συμφωνίες. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, από το 2016 ένας όμιλος εταιρειών από την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Σλοβενία κατάφερε να υπογράψει δημόσιες συμβάσεις αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να ανανεωθεί η ηλεκτροδότηση σε δεκάδες σερβικές πόλεις και δήμους. Μέχρι εδώ όλα καλά. Όμως η χρηματοδότηση περιλαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια και απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες οι οποίες έχουν με κάποιον τρόπο σχέση με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Αυτά τα χαρακτηριστικά τράβηξαν το ενδιαφέρον της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ενώ τον χορό των αποκαλύψεων άνοιξαν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, ερευνητές από το Direkt36 και το BIRN, το βαλκανικό δίκτυο ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Σερβικό φως α λα ουγγρικά...

Οι λέξεις Siofok, Keckemet, Hodmezevasarhelj μοιάζουν με σερβικές πόλεις, αλλά δεν είναι. Πρόκειται για ουγγρικές πόλεις γραμμένες στα σερβικά για να μοιάζουν με...σερβικές. Ο λόγος που έγινε αυτό; Έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ως παραδείγματα επιτυχημένων εγκαταστάσεων δικτύων ηλεκτροδότησης –κάτι σαν καλές συστάσεις– στον φάκελο που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη