Σέριφος: Πέντε χρόνια για να κλείσει το κράτος ένα παράνομο beach bar
Ήταν λίγο πριν το τέλος του περσινού Ιουλίου, όταν ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, συνελήφθη από τον ίδιο αστυνομικό που τον συνόδευε για να σφραγίσουν μαζί ένα beach bar, το οποίο λειτουργούσε χωρίς τις σχετικές άδειες στην προστατευόμενη παραλία Γάνεμα της Σερίφου. Η –παράνομη και κάπως σουρεαλιστική– σύλληψη του δημάρχου ήταν η κορύφωση –αλλά όχι το τέλος– μιας απίστευτης ιστορίας, που καταδεικνύει τα μελανά σημεία της τουριστικής εκμετάλλευσης αλλά και την αδυναμία επιβολής της νομιμότητας στα ελληνικά νησιά.
Τον Ιούλιο του 2023, το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες είχε κατακλύσει τη χώρα. Ο Ρεβίνθης βρισκόταν στο Γάνεμα για την οριστική σφράγιση του beach bar SAAN ECO RESORT BEACH HOUSE, η λειτουργία του οποίου σε προστατευόμενη από Προεδρικό Διάταγμα παραλία του νησιού είχε προκαλέσει ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Σερίφου, την αγανάκτηση των κατοίκων για την απουσία ελέγχων στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και μια σειρά εκατέρωθεν νομικών ενεργειών που σήμερα έχουν καταλήξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρά τις περιπέτειες του Δημάρχου, στον οποίον έγινε μήνυση για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας, το κατάστημα που λειτούργησε για περισσότερα από τέσσερα καλοκαίρια, έκλεισε τελικά τον περασμένο Ιούλιο εν μέσω της τουριστικής σεζόν.
Μόνο για έναν χρόνο όμως, αφού στο ίδιο σημείο και με διαφορετικό ΑΦΜ λειτουργεί ξανά σήμερα. Αυτή τη φορά μέσω μιας (εφευρετικότατης) τροχήλατης καντίνας, χωρίς, μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ, να έχει άδεια λειτουργίας από τον Δήμο αλλά και ούτε άδεια παραχώρησης για τα ομπρελοκαθίσματα που είχε απλώσει στην παραλία (την Παρασκευή απομάκρυνε τις ξαπλώστρες, αλλά όχι τις ομπρέλες). Εξάλλου στην πλατφόρμα MyCoast δεν υπήρξε ποτέ άδεια παραχώρησης στο beach bar.
Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Όλα ξεκίνησαν πριν πέντε χρόνια, όταν η εταιρεία «Χώρα Εκμετάλλευση Εστιατορίων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», ιδιοκτησία της πρώην τηλεπαρουσιάστριας και Γραμματέα του Τομέα Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ (τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2023) Κατερίνας Λάσπα, άνοιξε beach bar σε μια από τις προστατευόμενες από Προεδρικό Διάταγμα παραλίες της Σερίφου. Νοίκιασε μια έκταση περίπου δύο στρεμμάτων και μαζί τα –χτισμένα το 1995– αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν και ξεκίνησε οικοδομικές εργασίες. Είχε εξασφαλίσει τις άδειες από πολεοδομία και Δήμο – αν και λίγα χρόνια αργότερα αυτές θα ακυρώνονταν ως στερούμενες νόμιμο έρεισμα.
Η επιχείρηση ήθελε να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα κτίσματα, να πάρει άδεια για ομπρελοκαθισματα στην παραλία και επίσης να δημιουργήσει μια εξέδρα πρόσδεσης σκαφών. Ωστόσο, το Γάνεμα προστατεύεται από προεδρικό διάταγμα, γεγονός που περιορίζει δραστικά τις δραστηριότητες στην παραλία, ενώ ταυτόχρονα η παραλία είναι ενταγμένη και στο δίκτυο Natura 2000.
Τι αναφέρει το Προεδρικό ΔιάταγμαΠιο συγκεκριμένα, στο ΠΔ ορίζονται όσα επιτρέπονται ή απαγορεύονται στη Σέριφο και ο νομοθέτης μοιάζει να προσπάθησε σοβαρά να διατηρήσει μια αγνή εκδοχή του νησιού. Μεταξύ άλλων παραλιών, το Γάνεμα χαρακτηρίζεται ως «αξιόλογη παραλία για κολύμβηση και αναψυχή του κοινού και ως εκ τούτου επιβάλλεται η διαφύλαξη της φυσικής του κατάστασης και του δημοσίου χαρακτήρα του». Λίγο πιο κάτω επισημαίνεται ότι «σε απόσταση 100 μ. από τη γραμμή του αιγιαλού του αμμώδους τμήματος των λοιπών ακτών (σ.σ.: μεταξύ των οποίων είναι η παραλία Γάνεμα) και σε ζώνη με ακτίνα 200 μ. από τα ακραία σημεία της γραμμής αυτής απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση, περίφραξη, εκσκαφή, επιχωμάτωση ή αμμοληψία, κοπή αυτοφυούς βλάστησης και γενικά οποιαδήποτε δραστηριότητα που αλλοιώνει το περιβάλλον ή παρεμποδίζει την ελεύθερη χρήση της παραλίας από το κοινό. Επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων (ταβέρνες, εστιατόρια), η επισκευή τους, η συντήρησή τους, αλλά όχι η επέκτασή τους» (σ.σ. εδώ προφανώς εννοείται η μία ταβέρνα που υπήρχε πάντα). Τέλος, αναφέρεται ρητά ότι «απαγορεύεται το αγκυροβόλιο σκαφών αναψυχής σε απόσταση 100 μ. από την γραμμή αιγιαλού των παραλιών που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και η άσκηση οχλουσών δραστηριοτήτων αναψυχής, όπως το θαλάσσιο σκι, το τζετ σκι κ.λπ., καθώς και η εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών». |
Το 2019, το SAAN ECO RESORT BEACH HOUSE ανοίγει τις πόρτες του και είναι ένα τυπικό beach bar-εστιατόριο-χώρος εκδηλώσεων. Εντυπωσιακά δείπνα, μεγάλα τραπέζια, εκτενείς πέργκολες που δημιουργούν φράχτες στην άμμο και ανάκλιντρα που τα αγγίζει το κύμα, δημιουργούν το ιδανικό μέρος για πολυτελείς απολαύσεις στην παραλία.
Επίσημα, στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας NotifyBusiness, η επιχείρηση «Χώρα Εκμετάλλευση Εστιατορίων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» που το διαχειρίζεται, δήλωσε αρχικά –και αβάσιμα, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων– ότι το SAAN ECO RESORT BEACH HOUSE θα ήταν ένα «κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός τουριστικού καταλύματος».
«Δεν υπήρξε ποτέ τουριστικό κατάλυμα», όπως ισχυρίζονται άνθρωποι που μένουν στη νησί.
Η δήλωση αυτή γίνεται μέσω της γνωστοποίησης λειτουργίας, μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας που παλαιότερα γινόταν στον Δήμο: οι επιχειρηματίες έπρεπε να προσκομίσουν διάφορα πιστοποιητικά από υπηρεσίες, όπως από την πυροσβεστική και το υγειονομικό, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Σήμερα η γνωστοποίηση λειτουργίας γίνεται με μια απλή ανάρτηση στην πλατφόρμα notifybusiness και πλέον τα έγγραφα αναρτώνται από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, αλλά δεν ελέγχονται, παρά μόνο δειγματοληπτικά, από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές.
Μοιάζει λεπτομέρεια αλλά δεν είναι, αφού αυτή η μονομερής από πλευράς επιχειρηματιών δήλωση στοιχείων των επιχειρήσεων μέσω της πλατφόρμας στάθηκε, στην περίπτωση του SAAN ECO RESORT BEACH HOUSE, η αφορμή για να παίξουν κράτος και επιχείρηση τη γάτα με το ποντίκι, για καιρό. Ενώ η έλλειψη ελέγχων που συνεπάγεται η απλή γνωστοποίηση στοιχείων μέσω της πλατφόρμας οδήγησε στην απρόσκοπτη λειτουργία μιας επιχείρησης που «ό,τι δήλωνε ήταν».
Η επιχείρηση είχε εξαρχής το νησί απέναντι της. Ήδη από την πρώτη σεζόν λειτουργίας του, το beach bar προβλημάτισε κατοίκους και φίλους του νησιού που γνώριζαν το ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας της παραλίας. Τον Ιούνιο του 2019, ο Σύλλογος «Εταιρεία Φίλων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος Η Σέριφος», μια ομάδα Σερφιωτών και φίλων του νησιού με περισσότερα από 150 εγγεγραμμένα μέλη που δημιουργήθηκε το 1997 και έχει ως σκοπό «τη διαφύλαξη και την προβολή της ιστορικής, πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Σερίφου, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του κάλλους της Σερίφου, των περί αυτή νησίδων και του χερσαίου και ενάλιου οικοσυστήματος, στα πλαίσια ισόρροπης ανάπτυξης της νήσου», έκανε καταγγελία και ζήτησε πληροφορίες από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τη λειτουργία του SAAN ECO RESORT BEACH HOUSE. Έτσι, ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη που κρατάει μέχρι σήμερα.
Η γάτα και το ποντίκι
Ο Σύλλογος ζητά την ανάκληση των αδειών και απευθύνεται στον Συνήγορο του Πολίτη. Μεσολαβούν τέσσερα χρόνια (2019-2023) διεκδικήσεων με κάθε νομικό μέσο. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, αν και οι καταγγελίες ήταν συνεχείς προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Εκατέρωθεν νομικές προσφυγές καταλήγουν το 2021 στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, το οποίο αναστέλλει και τελικά το 2022 ακυρώνει παράνομες άδειες δόμησης της επιχείρησης, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν νόμιμο έρεισμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η γνωστοποίηση λειτουργίας της επιχείρησης να χάσει το νόμιμο έρεισμά της, αφού προϋπόθεση της γνωστοποίησης λειτουργίας είναι η ύπαρξη νόμιμων αδειών δόμησης. Η επιχείρηση που έχει λειτουργήσει απρόσκοπτα για όλες τις σεζόν μέχρι τότε, σφραγίζεται τελικά αρχές του Ιουλίου του 2023 από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κυκλάδων.
Ωστόσο, η επιχείρηση προσπαθεί να ανοίξει ξανά. Για να το κάνει αυτό, ανακαλεί τη γνωστοποίηση λειτουργίας στην πλατφόρμα notifybusiness και ισχυρίζεται ότι διαθέτει μόνο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς τουριστικό κατάλυμα αυτή τη φορά. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει την αποσφράγιση του καταστήματος. Πλέον την αρμοδιότητα σφράγισης την έχει ο Δήμος κι όχι η Περιφερειακή Υπηρεσία τουρισμού Κυκλάδων, αφού δεν υπάρχει κατάλυμα. Συνεχίζει όμως να μην έχει εξασφαλίσει τα απαιτούμενα από το νόμο δικαιολογητικά, αφού ούτε άδειες δόμησης έχει, αλλά ούτε νέα βεβαίωση εγκατάστασης από τον Δήμο.
Όσο συμβαίνουν αυτά, η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων Α’ μετά από 4 χρόνια λειτουργίας του SAAN ECO RESORT BEACH HOUSE αποφαίνεται ότι η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε αυθαίρετη κατάληψη χώρων αιγιαλού και ότι σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορούσε εξαρχής να παραχωρηθεί ο χώρος. Συμφωνεί και η Αστυνομία Σερίφου, που καταγράφει παράνομη κατάληψη του αιγιαλού.
Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού για οριστικό κλείσιμο, η επιχείρηση απαντά με αίτηση αναστολής εκτέλεσης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Σύρου. Τελικά στις 26 του περασμένου Ιουλίου ο Δήμαρχος Σερίφου με παρόντες εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου, του Αστυνομικού Σταθμού Σερίφου αλλά και εκπροσώπους της επιχείρησης βρίσκονται στα Γάνεμα για την σφράγιση. Τότε τα πράγματα γίνονται κάπως κωμικά, αφού η επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι ο Δήμαρχος ενεργεί καθ’ υπέρβαση καθήκοντος και ζήτα από τον αστυνομικό την σύλληψή του, εντολή που όπως επισημάναμε στην αρχή της ιστορίας, εκτελείται αμέσως.
Σαν να μην έφταναν αυτά, η επιχείρηση παραβιάζει τη σφράγιση και ανοίγει κανονικά το κατάστημα, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί. Χρειάζεται να παρέμβει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη προκειμένου να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών Σύρου, ώστε να συλληφθεί η νόμιμη εκπρόσωπος του καταστήματος και το κατάστημα να κλείσει.
Το νέο ραντεβού
Ούτε εδώ τελειώνει αυτή η ιστορία. Μετά το κλείσιμο, η εταιρεία, μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram, ανανεώνει το ραντεβού της με τους θαμώνες του μαγαζιού για τον Μάιο του 2024. Στις 24 Ιουνίου φέτος λοιπόν, ανήμερα της αργίας του Αγίου Πνεύματος, με άλλο ΑΦΜ, και διακριτικό τίτλο «KEEP UP», κάνοντας παράλληλα νέα –την τρίτη– γνωστοποίηση λειτουργίας, το SAAN ECO RESORT BEACH HOUSE ανοίγει ξανά. Αυτή τη φορά ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με βάση μια …τροχήλατη καντίνα. Από τα δημόσια στοιχεία του ΓΕΜΗ προκύπτει ότι την εταιρεία διαχειρίζεται η μια εκ των δύο διαχειριστών της προηγούμενης της εταιρείας «Χώρα Εκμετάλλευση Εστιατορίων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ».
Για τον Δήμο Σερίφου φαίνεται ότι το στρίβειν… δια τροχήλατης καντίνας ξεχείλισε το ποτήρι. Η άδεια εγκατάστασης δεν δόθηκε ποτέ στην επιχείρηση για πολλούς λόγους: Όχι μόνο γιατί, για τον Δήμο, το Προεδρικό Διάταγμα προστατεύει το Γάνεμα συνολικά από τη δημιουργία άλλων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πέρα από αυτά που υπήρχαν ήδη από παλιά, παράλληλα απαγορεύει τις τροχοβίλες στο νησί, άρα και την κινητή καντίνα, αλλά επιπλέον γιατί ο Δήμος κρίνει ότι η επιχείρηση δεν τηρεί καν την προϋπόθεση απόστασης των 100 μ. από τον αιγιαλό.
Την ίδια ώρα, η αρμόδια υπηρεσία δόμησης Μήλου εκδίδει νέα βεβαίωση χρήσεων γης στην επιχείρηση. Με το σκεπτικό πως πρόκειται για μια πρώτη γενική άδεια που αναφέρεται στο αν επιτρέπεται ή όχι η χρήση που αιτείται κάποιος να κάνει στην ευρύτερη περιοχή. Παρά το προεδρικό διάταγμα λοιπόν, η υπηρεσία δόμησης Μήλου σε αυτή την περίπτωση δηλώνει ότι «δεν έχει αντίρρηση» για την εγκατάσταση τροχήλατης καντίνας στα 102,65 μέτρα από την οριογραμμή του αιγιαλού της παραλίας, αλλά ξεκαθαρίζει ότι ελλείψει χωροταξικού σχεδιασμού, οι όροι δόμησης της περιοχής καθορίζονται από το προεδρικό διάταγμα. Δηλαδή με μια διπλωματική απάντηση προς το αίτημα της επιχείρησης νίπτει τας χείρας της και πετά το μπαλάκι στον Δήμο.
Το κατάστημα λειτουργεί κανονικά για περισσότερες από 15 μέρες και για όσο κάνουμε αυτό το ρεπορτάζ. Το προφίλ της επιχείρησης στα κοινωνικά δίκτυα είναι ενεργό και διαφημίζει τα ανάκλιντρα δίπλα στο κύμα. Η επιχείρηση μάλιστα έχει εξασφαλίσει άδεια παραχώρησης για ομπρελοκαθίσματα από την Κτηματική Υπηρεσία, που μόλις πέρσι είχε αποφανθεί ότι δεν γινόταν να παραχωρηθεί ο χώρος.
Τελικά, η άδεια παραχώρησης που όλες τις ημέρες δεν ήταν εμφανής στο MyCoast ανακλήθηκε στις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από το υπουργείο Οικονομικών: «Σε συνέχεια εγγράφου του Δήμου Σερίφου, ήδη η κτηματική Πειραιά ανακάλεσε τη σύμβασή της γιατί δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις και είμαστε σε επικοινωνία με τον Δήμο για το συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών. Την ανάκληση θα την επιδώσει ο Δήμος».
Την Κυριακή 7 Ιουλίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερίφου και αποφάσισε την οριστική σφράγιση. Ο Δήμος θα δώσει περιθώριο τριών ημερών στην επιχείρηση, για την απομάκρυνση ευπαθών αντικειμένων και θα προχωρήσει στον καθαρισμό της περιοχής. «Στo ακίνητο υπάρχουν ολόκληρες κατασκευές που είναι κατεδαφιστέες» σύμφωνα με τον Ρεβίνθη. «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για τη διατήρηση του φυσικού τοπίου του νησιού μας και την τήρηση της νομιμότητας» προσθέτει. Αυτή ίσως να ήταν μια περισσότερο ελπιδοφόρα δήλωση, αν ο κρατικός έλεγχος δεν ήταν ένα κατακερματισμένο μωσαϊκό υπηρεσιών που βασίζεται στην κατά το δοκούν ερμηνεία των νόμων, ενθαρρύνοντας την ασύδοτη τουριστική εκμετάλλευση.
Κατόπιν γραπτών ερωτήσεων στην διαχειρίστρια της εταιρείας, λάβαμε τηλεφωνική απάντηση στην οποία διευκρίνιζε ότι «δεν θέλει να τοποθετηθεί».
UPDATE: Το SAAN σφραγίστηκε το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024. |