Η Ρωσία διαιρεί και βασιλεύει στην Ευρώπη

Πριν από λίγες μέρες βεβαιωθήκαμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές. Στόχος όμως είναι και η Ευρώπη και ο έλεγχος των σημαντικών αποφάσεων. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΕ είναι αποφασισμένες να μην το επιτρέψουν, αλλά διαφωνούν στη στρατηγική.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
[Alexei Nikolsky/RIA-NOVOSTI/AFP]

Το τηλεφώνημα ήταν σύντομο. Ένας συνάδελφος –εξαιρετικά ακέραιος– βρισκόταν στην άλλη άκρη της γραμμής. Καλός ερευνητής και επίμονος άνθρωπος. Ήθελε να μάθει αν είχα στοιχεία για τις μεγάλες εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού TAP (ανταγωνιστή των ρωσικών αγωγών) στην Ελλάδα. Κάποια τα είχα. Δεν τα έδωσα όμως, γιατί δεν ήταν τελεσίδικα (εκκρεμούσε μία υπόθεση) αλλά και γιατί άρχισα να σκέφτομαι ανάποδα.

Ξαναπήρε και ξαναπήρε. Κάποια στιγμή τον ρώτησα ποιος τα ζητάει και με παρέπεμψε σε ένα ινστιτούτο κατά της διαφθοράς στην Πράγα. Ζήτησα από ένα γραφείο που επανδρώνεται και από πρώην μέλη των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών στο Λονδίνο να μου βρει τι είναι αυτό το ινστιτούτο και κυρίως ποιος το χρηματοδοτεί. Η απάντηση ήρθε μετά από τρεις ημέρες: Η Μόσχα.

Στην περίπτωση του ΤΑP, οι Ρώσοι έκαναν ό,τι θα έκανε μια καλή δυτική εταιρεία. Για παράδειγμα, όταν η Ρωσία με την κυβέρνηση Καραμανλή πολεμούσαν για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, οι “δυτικοί” πλήρωναν περιβαλλοντικές ομάδες στην Αλεξανδρούπολη για να αντιδρούν –και το ίδιο έκαναν και στο Μπουργκάς. Ένας υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή με άριστη γνώση της περιοχής συναντήθηκε με ορισμένους από τους τοπικούς ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.