Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
19'
Κείμενο:
untitled-1.jpg
Οι ουρανοξύστες Τrilogy της Λεμεσού αποτελούνται από πολυτελή διαμερίσματα και γραφεία και απευθύνονται κυρίως σε Ρώσους αγοραστές.

Ρωσική «απόβαση» στην Κύπρο: χρήμα, πάροικοι και συνεργάτες

Στην Κύπρο συζητείται εδώ και χρόνια το ζήτημα της ρωσικής επιρροής επί της ελληνοκυπριακής κοινωνίας. Δύο είναι τα πεδία που επιχειρούν να αλώσουν τα ρωσικά συμφέροντα: η οικονομία και η εκκλησία.
Οι ουρανοξύστες Τrilogy της Λεμεσού αποτελούνται από πολυτελή διαμερίσματα και γραφεία και απευθύνονται κυρίως σε Ρώσους αγοραστές.

Στην Ελλάδα η κοινή γνώμη και ο Τύπος άρχισαν να ασχολούνται συστηματικά με το πρόβλημα της ρωσικής πολιτιστικής και πολιτικής «διείσδυσης» όταν τα πράγματα έφθασαν πια στα άκρα. Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών τον περασμένο Ιούλιο έφερε στην επικαιρότητα ένα ζήτημα που θα έπρεπε να είχε τραβήξει πολύ νωρίτερα την προσοχή: εκείνο της προσπάθειας δημιουργίας μιας κουλτούρας «ρωσοπληξίας», με άξονα την επίκληση της Ορθοδοξίας και την προβολή του προσώπου του Βλαντίμιρ Πούτιν ως ιδανικού ηγέτη και σωτήρα.

Με δύο λόγια

Η εισβολή του ρωσικού χρήματος στην Κύπρο απασχολεί την δημόσια συζήτηση εδώ και δύο δεκαετίες. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συχνά χαρακτηρισθεί ως «οικονομικό προτεκτοράτο» της Μόσχας και εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από το ρωσικό χρήμα που αναγκάζεται, σε πολιτικό επίπεδο, να δρα έτσι ώστε να μην εξοργίσει την Μόσχα. Η οικονομική της εξάρτηση από την Ρωσία συνοδεύεται από την παρουσία μεγάλης ρωσόφωνης παροικίας στο νησί, ιδίως στην πόλη της Λεμεσού, που τα τελευταία χρόνια αποκαλείται με το παρωνύμιο «Limassolgrad». Ανησυχίες ότι ρωσικά οικονομικά συμφέροντα έχουν αλώσει τους θεσμούς της Δημοκρατίας αποδείχθηκαν δικαιολογημένες μετά το περσινό σκάνδαλο της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη