Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο:
033_2725319.jpg
[NATALIA SELIVERSTOVA / RIA NOVOSTI]

Ο ασφυκτικός έλεγχος του Κρεμλίνου στο Διαδίκτυο

Η παρακολούθηση των χρηστών, η λογοκρισία και οι τρόποι με τους οποίους οι πολίτες την παρακάμπτουν. Μια συνομιλία με τον Ρώσο δημοσιογράφο Αντρέι Σολντάτοφ, έναν από τους καλύτερους γνώστες της δράσης των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.
[NATALIA SELIVERSTOVA / RIA NOVOSTI]

Το μεγαλύτερο κύμα πολιτικής λογοκρισίας στο ρωσικό Διαδίκτυο συμπίπτει με την προσάρτηση της Κριμαίας. Είναι απολύτως σαφές πως ήταν όλα άριστα ενορχηστρωμένα, πριν ακόμη την περίφημη ομιλία του Πούτιν στη Δούμα στις 18 Μαρτίου 2014, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για πεμπτοφαλαγγίτες και προδότες, αναφερόμενος προφανώς στην αντιπολίτευση» μου λέει μέσω skype ο Ρώσος δημοσιογράφος Αντρέι Σολντάτοφ. Ο Σολντάτοφ, που καλύπτει δημοσιογραφικά τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ήδη από το 1999, είναι σήμερα ένας από τους καλύτερους γνώστες των μεθόδων παρακολούθησης των Ρώσων πολιτών, τόσο offline όσο και online. «Λίγες ημέρες πριν την ομιλία του Πούτιν, μια ομάδα ακτιβιστών φιλικών προς το Κρεμλίνο είχαν εγκαινιάσει ένα σάιτ που κατονόμαζε τους, κατά την κρίση τους, προδότες του έθνους. Το πρώτο όνομα στη λίστα των προδοτών ήταν αυτό του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και εκείνο του Μπορίς Νεμτσόφ, του δημοσιογράφου Σεργκέι Παρκομένκο και πολλών άλλων δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Ρωσία δεν έχει διαρρήξει τους δεσμούς με το σοβιετικό παρελθόν της, λέει ο Σολντάτοφ, προσπαθώντας να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο το Κρεμλίνο ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη