Η πρωτοβάθμια περίθαλψη λείπει από εκεί που την έχουν περισσότερο ανάγκη

Μέσα σε επτά χρόνια, οι δαπάνες στην υγεία μειώθηκαν κατά 40%. Αυτό δεν δημιούργησε ελλείψεις μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας, που καλύπτουν απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, οι οποίες εξαρτώνται σχεδόν ολοκληρωτικά από αυτά για τα επείγοντα περιστατικά τους. Βρεθήκαμε σε ένα τέτοιο Κέντρο Υγείας και καταγράψαμε τα προβλήματα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Στο Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλων του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

«Καλύπτουμε 7.000 άτομα που μένουν στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία». Έτσι ξεκινά την κουβέντα μας o Λουκάς Ζάβρας, που μπορεί να είναι μόλις δυο χρόνια διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, έχει διατελέσει όμως για 19 χρόνια γιατρός εκεί, κι έχει δει από κοντά τις συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει το ιατρικό προσωπικό σε μία τέτοια μονάδα.

Η ιδιαιτερότητά της, σύμφωνα με τον ίδιο, έγκειται στην έκταση την οποία καλείται να υποστηρίξει, που φτάνει μέχρι και τα 30 χιλιόμετρα. Αρκετές φορές μάλιστα, το Κέντρο Υγείας καλύπτει και περιστατικά όμορων νομών, όπως της Ευρυτανίας και της Άρτας.

Την ίδια στιγμή, το κοντινότερο νοσοκομείο του Αγρινίου απέχει 60 ολόκληρα χιλιόμετρα, τα οποία για έναν ασθενή μπορεί να είναι ακόμα περισσότερα, ανάλογα με το πού βρίσκεται το χωριό του στην ακτίνα των 30 χλμ. που καλύπτει το Κέντρο Υγείας.

Η καθημερινή μάχη με τον χρόνο και την απόσταση

Η κάλυψη αυτής της μεγάλης ορεινής έκτασης ήταν ο λόγος για τον οποίο χτίστηκε το 1986 το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας. Στην εξίσωση μπήκε και η φύση των περιστατικών που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπιστούν, που είναι άκρως επείγοντα, όπως καρδιακά, οξέα εγκεφαλικά επεισόδια και πνευμονικά οιδήματα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.