Ο κρυμμένος θησαυρός της μικρής λιανικής

Χιλιάδες περίπτερα και ψιλικατζίδικα έβαλαν λουκέτο από την αρχή της κρίσης, ενώ αναμένεται να κλείσουν κι άλλα. Κι όμως, ξένα επενδυτικά κεφάλαια επενδύουν στη μικρή λιανική. Τι τους τραβάει στην Ελλάδα;
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
[Βασίλης ΡΕΜΠΑΜΠΗΣ/Eurokinissi]

Ο Γιάννης Χ., από το 1984 που ξεκίνησε να εργάζεται, στα 13 του χρόνια, έχει αλλάξει πολλές δουλειές. Το 2000 πήρε την απόφαση, σε ηλικία 29 ετών, να δοκιμάσει την τύχη του στο περίπτερο. Από εκείνο το πρώτο περίπτερο που νοίκιασε –αναγκάστηκε να φύγει το 2015 γιατί απεβίωσε ο ιδιοκτήτης του– έχουν περάσει πλέον 21 χρόνια, στην πορεία των οποίων ο Γιάννης όχι μόνο δεν άλλαξε επάγγελμα, αλλά κατάφερε να μεγαλώσει τη δουλειά του. Σήμερα διαχειρίζεται ένα περίπτερο και τρία καταστήματα ψιλικών στη Θεσσαλονίκη.

Καθόλου άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2008, που ξέσπασε η οικονομική κρίση, έως και πέρυσι, έβαλαν λουκέτο 4.800 περίπτερα και 6.800 μίνι μάρκετ και καταστήματα ψιλικών. Σήμερα λειτουργούν 5.000 περίπτερα, 23.200 ψιλικατζίδικα και μίνι μάρκετ και 4.700 σούπερ μάρκετ (+7,2% σε σχέση με το 2008). (πηγή NielsenIQ).

Έρχονται κι άλλα λουκέτα

Όπως φαίνεται, αυτά δεν θα είναι τα μοναδικά λουκέτα στη μικρή λιανική, που λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο επτά ημέρες την εβδομάδα. Μία στις δύο μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις τροφίμων αναμένουν επιδείνωση της θέσης τους το επόμενο διάστημα, με δύο στις δέκα να δηλώνουν ως πιθανό σενάριο ότι θα βάλουν λουκέτο αν συνεχιστεί αυτή κατάσταση και τους επόμενους μήνες (πηγή: Netrino).

Οι επιχειρήσεις που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο, πέρα από τη μείωση του τζίρου αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω καθυστερημένων πληρωμών, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν διάδοχη κατάσταση ούτε υπάρχει υποψήφιος αγοραστής, ενώ οι τράπεζες τούς έχουν κλείσει την πόρτα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.