Πώς οι Ρώσοι αρπάζουν Ουκρανόπουλα και τα εκρωσίζουν

Πρόκειται για μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές του πολέμου. Χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ρωσικό έδαφος, είτε σε κατασκηνώσεις «επανεκπαίδευσης», είτε σε σπίτια ρωσικών οικογενειών, ορισμένα ήδη υιοθετημένα και με ρωσικά διαβατήρια.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
125 «Oρφανά» που πρόκειται να υιοθετηθούν από ρωσικές οικογένειες φτάνουν στη Ρωσία με την «Προεδρική Επίτροπο για τα δικαιώματα του παιδιού» Μαρία Λβόβα-Μπελόβα, Σεπτέμβριος 2022. [Ρress service of the Presidential Commissioner for Children's Rights]

Η Ουκρανία κάνει επισήμως λόγο για περισσότερα από 16.000 παιδιά που έχουν μέχρι σήμερα απαχθεί κι εκτοπιστεί στη Ρωσία, χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών ή των κηδεμόνων τους. Για τα 400 από αυτά υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι έχουν δοθεί σε ρωσικές οικογένειες. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ρωσικές αρχές δεν αρνούνται ότι βρίσκονται στο έδαφος της χώρας χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά από την Ουκρανία. Ισχυρίζονται, ωστόσο, ότι ήταν παιδιά εγκαταλελειμμένα, τα οποία οι ίδιοι έσωσαν από την εμπόλεμη ζώνη και τώρα τους προσφέρουν οικογενειακή θαλπωρή, φροντίδα και τις προοπτικές μιας καλύτερης ζωής. Την ίδια στιγμή αρνούνται να αποκαλύψουν πόσα είναι αυτά τα παιδιά, ποια είναι τα στοιχεία τους και πού ακριβώς βρίσκονται. Μέχρι στιγμής, κανένας διεθνής οργανισμός δεν έχει πρόσβαση σε αυτά τα παιδιά.

UPDATE

Tην Παρασκευή 17 Μαρτίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της ρωσίδας Επιτρόπου για τα Δικαιώματα των Παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπελόβα, με την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, πράξη που τιμωρείται ως έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 8 του καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Όπως δήλωσε ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν, είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Δικαστήριο απαγγέλει κατηγορίες εναντίον του αρχηγού ενός από τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.