Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
ceukrainewar000_324d9jj.jpg
Γυναίκα μαγειρεύει για ουκρανούς στρατιώτες στο μέτωπο ΒΑ του Κιέβου, στις 3 Μαρτίου 2022. [Aris Messinis/AFP]

Πώς επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία την ελληνική οικονομία;

«Ροκάνισμα» στο μισό του ρυθμού ανάπτυξης και διπλασιασμό του πληθωρισμού θα φέρει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Το ξέφρενο ράλι των διεθνών τιμών, η έκθεση της Ελλάδας και οι επενδύσεις των ρώσων ολιγαρχών στη χώρα.
Γυναίκα μαγειρεύει για ουκρανούς στρατιώτες στο μέτωπο ΒΑ του Κιέβου, στις 3 Μαρτίου 2022. [Aris Messinis/AFP]

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος της χώρας, το βάθος και η ένταση της οποίας δεν μπορούν να αποτιμηθούν αυτή τη στιγμή, αναμένουν οικονομικοί αναλυτές. Ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος που μίλησε στο inside story εκτιμά πως η επίπτωση στην εθνική οικονομία από την ρωσο-ουκρανική κρίση θα προκαλέσει μείωση κατά μία μονάδα στον ρυθμό ανάπτυξης και αύξηση κατά μία μονάδα του πληθωρισμού.

Υψηλόβαθμο στέλεχος think tank με έδρα στην Ελλάδα, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφέρει μιλώντας στο inside story πως οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. «Θα είναι τελείως διαφορετικός ο αντίκτυπος εάν ο πόλεμος σταματήσει σε δέκα ημέρες και διαφορετικός εάν αυτός τραβήξει μέχρι το καλοκαίρι» λέει.

Αν και, όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένο να κάνει κάποιος ασφαλείς προβλέψεις, υποβαθμίζει στο μισό τον στόχο για την πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά, ενώ προβλέπει διπλασιασμό του πληθωρισμού. «Η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ, για την οποία η πρόβλεψη εφέτος ήταν στο 5%, θα υποχωρήσει στο 2-2,5%. Αντίστοιχα εκεί που νομίζαμε ότι ο πληθωρισμός θα κινούνταν γύρω στο 2% τη φετινή χρονιά, εκτιμούμε με βάση τα στοιχεία

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη