Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
22'
Κείμενο:
celignite000_par6558739.jpg
Καμινάδες του ενεργειακού συγκροτήματος Μπελτσατόφ στην Πολωνία. [Darek Redos/AFP]

Πολωνία & Ελλάδα: Οι ηττημένοι του λιγνίτη

Επί σειρά ετών, η Πολωνία και η Ελλάδα επιχείρησαν να διασώσουν τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή τους. Ευρωπαϊκές πολιτικές και πιέσεις της αγοράς, άλλοτε ανέκοψαν και άλλοτε ευνόησαν τις προσπάθειές τους. Τώρα, αυτή η ιστορία τελειώνει απότομα και οι δύο χώρες βγαίνουν ηττημένες.
Καμινάδες του ενεργειακού συγκροτήματος Μπελτσατόφ στην Πολωνία. [Darek Redos/AFP]

Το 2017 η Eurelectric, η Ένωση των Ενεργειακών Παραγωγών της Ευρώπης, συντάχθηκε με τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που είχαν θέσει το 2015 οι χώρες των Ηνωμένων Εθνών με τη Συμφωνία των Παρισίων. Οι παραγωγοί αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, να δεσμευτούν εθελοντικά να μην πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις σε ανθρακικές και λιγνιτικές μονάδες μετά το 2020. Την ίδια στιγμή, στο δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησαν, παρότρυναν την ηγεσία της ΕΕ να βασιστεί στις δυνάμεις της αγοράς για τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια. Ωστόσο, μια μικρή υποσημείωση έδειχνε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να μην ήταν τόσο συναινετική και ομόθυμη όσο το ύφος του δελτίου άφηνε να εννοηθεί: «Η αναφορά στις προθέσεις του τομέα να μην επενδύσει σε νεόδμητες ανθρακικές μονάδες μετά το 2020 δεν υποστηρίχθηκε από τα μέλη της Ελλάδας και της Πολωνίας».

Η Πολωνία και η Ελλάδα απέχουν σχεδόν 2000 χιλιόμετρα μεταξύ τους και οι αποστάσεις τους όσον αφορά το μέγεθος, τη γεωγραφία, την κουλτούρα, την ιστορία κ.α., είναι ακόμα μεγαλύτερες. Συνδέονται σε δύο επίπεδα, ωστόσο: το πρώτο είναι ότι ως προς την οικονομία τους ανήκουν και οι δύο στο κατώτερο μισό της ΕΕ. Το δεύτερο είναι η κατάσταση στον ενεργειακό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη