ΕΡΕΥΝΑ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ

Το 2018 και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2019, η Πολωνία και η Ελλάδα υπήρξαν οι δύο χώρες που επιχείρησαν με τον πιο δυναμικό τρόπο να προστατεύσουν τη λιγνιτική τους ηλεκτροπαραγωγή απέναντι στα μέτρα που ήθελε να επιβάλει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εκκινώντας από την κοινή τους στάση απέναντι σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των περιορισμών των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η δημοσιογραφική ομάδα The Manifold στην Ελλάδα και η Justyna Piszczatowska στην Πολωνία, υποστηριζόμενοι από το Journalismfund.eu, άρχισαν να ξετυλίγουν το νήμα των πολιτικών του λιγνίτη στις δύο αυτές χώρες, αναζητώντας απαντήσεις άλλοτε στην Πτολεμαΐδα, άλλοτε στη Βαρσοβία και άλλοτε στις Βρυξέλλες. Το inside story παρουσιάζει σε συνέχειες τους καρπούς αυτής της πολύμηνης έρευνας που εκτείνεται από τα περιβαλλοντικά ζητήματα μέχρι τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις κι από τις δράσεις και βλέψεις των ομάδων πίεσης μέχρι το οριστικό τέλος της λιγνιτικής εποχής.

Σε όλη την Ευρώπη, ο άνθρακας οδεύει προς την έξοδο. Καταναλωτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις ελπίζουν ότι το πέρασμα στην καθαρή ενέργεια θα μεριμνήσει για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. ΕΕ και κράτη-μέλη δεν έχουν καταλήξει στις λεπτομέρειες της μετάβασης – και τα άλυτα προβλήματα είναι πολλά. Αυτό είναι το τελευταίο μέρος της μεγάλης έρευνας των The Manifold και Γιουστίνα Πιτσκάτοφσκα με τίτλο «Το τέλος του λιγνίτη».
Παρασκευή 29/11/2019

Επί σειρά ετών, η Πολωνία και η Ελλάδα επιχείρησαν να διασώσουν τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή τους. Ευρωπαϊκές πολιτικές και πιέσεις της αγοράς, άλλοτε ανέκοψαν και άλλοτε ευνόησαν τις προσπάθειές τους. Τώρα, αυτή η ιστορία τελειώνει απότομα και οι δύο χώρες βγαίνουν ηττημένες.
Παρασκευή 08/11/2019

Εκτός από περιβαλλοντικά επιζήμια και πλέον οικονομικά ασύμφορη, η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή είναι και κάτι ακόμα: το βασικό μέσο με το οποίο η ΔΕΗ δέσποζε στην αγορά ενέργειας, με πολλές κατηγορίες να τη συνοδεύουν για κατάχρηση αυτής της θέσης. Τώρα, ενόψει των αλλαγών στην αγορά και της μείωσης της επιρροής των λιγνιτικών μονάδων στην παραγωγή, η κυρίαρχη θέση περνάει σταδιακά στον ιδιωτικό τομέα, όπου μένει να απαντηθεί εάν οι εξαγγελίες περί ελεύθερου ανταγωνισμού θα ισχύσουν ή θα καταστούν κενό γράμμα.
Σάββατο 28/09/2019

Όταν αποφασίστηκε η κατασκευή μιας υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στον ελληνικό βορρά, το ενεργειακό μέλλον της χώρας προδιαγραφόταν διαφορετικό. Σήμερα, το φαραωνικό έργο κόστους €1,4 δισ. πλησιάζει την ολοκλήρωσή του, αλλά ο στόχος της οικονομικής βιωσιμότητάς του φαίνεται ανέφικτος, ενώ παρατείνει την εξάρτηση της Ελλάδας από τον λιγνίτη. Για όποιον δεν εθελοτυφλούσε, ωστόσο, τα προμηνύματα αυτού του αδιεξόδου ήταν ορατά, πριν ακόμα ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας.
Παρασκευή 30/08/2019

Το inside story παρουσιάζει την έρευνα της σύμπραξης δημοσιογράφων από δύο χώρες, την Ελλάδα και την Πολωνία. Οι χώρες επιλέχθηκαν για την κοινή τους στάση απέναντι στους περιβαλλοντικούς στόχους που έθετε κατά καιρούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αφοσίωσή τους στα ορυκτά καύσιμα.
Παρασκευή 09/08/2019