Από τα Χριστούγεννα του 2016 και για όλον σχεδόν τον Ιανουάριο του 2017, η Ελλάδα αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση που έχει ζήσει ποτέ. Οι μειωμένες εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια σειρά λόγους (οι οποίοι δεν είναι αντικείμενο του παρόντος ρεπορτάζ) κατά τη διάρκεια του χειμώνα έφεραν κοντά τον κίνδυνο ενός μεγάλου μπλακ άουτ. Η κρίση αποσοβήθηκε αλλά προέκυψαν διάφορα ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια του ελληνικού ενεργειακού συστήματος.
Η ενεργειακή κρίση έδωσε την αφορμή να ξεδιπλωθούν όλα τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας. Η ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας τον Μάρτιο του 2017 κατέληξε να παράγει διαφορετικές ειδήσεις από αυτές που ίσως θα περίμενε κανείς: ενώπιον αρμόδιων φορέων και παραγόντων της αγοράς ενέργειας, ο γενικός διευθυντής της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ, «ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική», Δημήτρης Γεωργαντώνης, κατήγγειλε ότι υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης της αγοράς ενέργειας, οι οποίες παρουσιάστηκαν μέσα στην ενεργειακή κρίση.
Τη συζήτηση συντόνιζε ο καθηγητής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι υπάρχει χειραγώγηση της λεγόμενης Οριακής