Ποιοι αμφισβητούν τον πρόεδρο Πούτιν

Χιλιάδες Ρώσοι διαδηλώνουν και διεκδικούν περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, δείχνοντας ότι τα χρόνια της ευφορίας βρίσκονται στο παρελθόν για τον πρόεδρο Πούτιν.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι έχει συλληφθεί πάνω από 10 φορές από το 2011. Εδώ, συλλαμβάνεται σε διαδήλωση στη Μόσχα στις 12 Ιουνίου 2019. [Vasily Maximov/AFP]

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπηρέτησε για χρόνια την KGB και δεν μπορεί παρά να έχει μία καλή γνώση της σοβιετικής ιστορίας. Αυτό του επιτρέπει να γνωρίζει ότι στις αρχές του 1917 οι μπολσεβίκοι δεν ήταν παρά μία περιορισμένη σε μέγεθος πολιτική ομάδα, η οποία, ωστόσο, ατσάλινα οργανωμένη υπό τη λενινιστική αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, κατάφερε να αδράξει την ιστορική ευκαιρία και μέσα σε λίγους μήνες να εισέλθει στα ανάκτορα, θέτοντας έως τις αρχές της δεκαετίας του 20 την αχανή επικράτεια της μέχρι πρότινος τσαρικής αυτοκρατορίας υπό τη σοβιετική εξουσία της.

Ο φόβος των διαδηλώσεων το 2012

Σε αυτήν την ιστορική αλήθεια μπορεί ίσως να αποδοθεί η μεγάλη ανησυχία του προέδρου και των ανθρώπων του κάθε φορά που μία ομάδα Ρώσων πολιτών βγαίνει στους δρόμους για να παλέψει για τα δικαιώματά της. Έτσι έγινε το 2012, όταν χιλιάδες Μοσχοβίτες βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι όχι μόνο για φαινόμενα εκλογικής νοθείας και κρούσματα διαφθοράς, αλλά και για την επιστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν στο αξίωμα του προέδρου. Υπενθυμίζουμε ότι το Σύνταγμα της Ρωσίας επιτρέπει μόνο δύο συνεχόμενες προεδρικές θητείες, κάτι που το 2008 ανάγκασε τον Πούτιν να απομακρυνθεί από τον προεδρικό θώκο και να γίνει πρωθυπουργός, την ώρα που την προεδρία αναλάμβανε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ωστόσο, στις επόμενες εκλογές του 2012 ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να επιστρέψει στην προεδρία, τη διάρκεια της οποίας είχε ήδη από το 2008 επεκτείνει ο Μεντβέντεφ, από τέσσερα σε έξι χρόνια.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.