Πίτερ Φράνκοπαν: «Το παράθυρο του Βυζαντίου βλέπει προς έναν τεράστιο κήπο»

Έχουμε διδαχθεί να κοιτάζουμε τον κόσμο με ευρωκεντρική ματιά· το αποτέλεσμα είναι να κοιτάμε μονίμως προς τη λάθος κατεύθυνση, λέει ο Πίτερ Φράνκοπαν, διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο «ιστορικός-ροκ σταρ της εποχής μας», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, μιλάει στο inside story πριν την αποψινή του διάλεξη στην Αθήνα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'

«Ο πρώτος Έλληνας που διάβασα ήταν βεβαίως ο Όμηρος, όταν ήμουν παιδί. Αλλά δεν είναι αυτός ο αγαπημένος μου έλληνας συγγραφέας», λέει ο Πίτερ Φράνκοπαν, που κάνει μια παύση και χαμογελάει αινιγματικά, έτοιμος να μου ανακοινώσει κάτι που είναι βέβαιος ότι δεν περιμένω – και δικαίως: Πόσοι συνάδελφοί του μπορεί να μοιράζονται την αγάπη του για την Άννα Κομνηνή; Πόσους αναγνώστες βρίσκει στις μέρες μας η Αλεξιάδα της, όπου η Άννα αφηγείται τα έργα και τις ημέρες του πατέρα της, του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Α’ Κομνηνού;

«Είμαι με τη γυναίκα μου εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά η Άννα Κομνηνή με συντροφεύει ακόμη περισσότερο καιρό»

Η Άννα Κομνηνή και το έργο της έχουν αδικηθεί από την ιστορία, πιστεύει ο καθηγητής Ιστορίας και διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Λέω συχνά ότι είμαι με τη γυναίκα μου εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά η Άννα με συντροφεύει ακόμη περισσότερο καιρό», συνεχίζει γελώντας, προτού μου εξηγήσει ότι συνάντησε την πριγκίπισσα όταν πρωτοξεκίνησε να μελετάει το Βυζάντιο. «Την πρώτη εβδομάδα! Τώρα πια ξέρω το κείμενο απ’ έξω, γραμμή προς γραμμή. Στην πορεία το μετέφρασα για τα Penguin Classics», λέει.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.