Πικρός καφές

Οι διεθνείς ανατιμήσεις στον καφέ αποτελούν ίσως το πιο ηχηρό καμπανάκι για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει το πορτοφόλι και την καθημερινότητά μας. Για την Ελλάδα και τους λάτρεις του ελληνικού, ο καφές θα γίνει ακόμη πιο πικρός λόγω της ποικιλίας RIO. Ακόμα, τα εγχώρια προβλήματα και η «μαφία» του καφέ που έχει αποκτήσει μερίδιο στην εσωτερική αγορά.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Καλλιεργητές καφέ στη Βραζιλία. [Mauro Pimentel/AFP]

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, είπε πως η τιμή του καφέ μπορεί να αυξηθεί από €3 έως €5. Αυτό που εννοούσε, όπως διευκρίνισε λίγες ημέρες αργότερα στον ΑΝΤ1, ήταν πως η αύξηση αυτή δεν θα αφορά το φλιτζάνι μας, αλλά την τιμή του κιλού.

Και επειδή η τιμή του κιλού, δηλαδή η χονδρική τιμή, είναι συγκοινωνούν δοχείο με την τελική τιμή καταναλωτή, μετρήστε αντίστροφα μέχρι την 1η Νοεμβρίου, οπότε οι πρώτες γενναίες ανατιμήσεις θα περάσουν στο ράφι του σούπερ μάρκετ.

Ήδη μία από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας καφέ που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά (οι δύο βασικοί παίκτες που ελέγχουν μερίδιο άνω του 75% στον κλάδο είναι η Nestle και η JDE), έχει στείλει νέο τιμοκατάλογο στα σούπερ μάρκετ με αυξήσεις 10-12%.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.