Πικρά ροδάκινα

«Ο θάνατος σου, η ζωή μου» είναι η λογική που πρυτανεύει στην παγκόσμια αγορά του ροδάκινου, όπου οι τιμές ρυθμίζονται εβδομαδιαία ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Σε ποια θέση βρίσκεται η χώρα στον παγκόσμιο χάρτη και τι χρειάζεται για να εκτιμήσουν περισσότεροι το ελληνικό ροδάκινο;
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Ροδακινιά στον Τύρναβο. [Eurokinissi]

Στην Αγία Μαρίνα, ένα μικρό χωριό 12 χλμ. έξω από τη Βέροια, οι κάτοικοι ασχολούνται με αγροτικές δουλειές και κυρίως με τη ροδακινοπαραγωγή. Σε αυτό το χωριό των 864 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) ζει και ο 35χρονος Βαγγέλης Καραΐνδρος.

Για τον Βαγγέλη, απόφοιτο της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η επιστροφή προ δεκαετίας, με την ολοκλήρωση των σπουδών του, στο χωριό και το χωράφι, ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Όντας αγροτόπαιδο –όπως λέει στο inside story, δουλεύει από μικρός στα κτήματα– αποφάσισε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, που βαστάει από τον παππού του, όταν φύτεψε στα κτήματά τους τις πρώτες ροδακινιές στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Την εποχή δηλαδή που αναβίωσε η ροδακινοπαραγωγή στη χώρα, μετά από μια 15ετία εγκατάλειψής της λόγω και του πολέμου – και κοντά τέσσερις δεκαετίες από τότε που ο Σταύρος Λαναράς, της επιχειρηματικής οικογένειας γνωστής κυρίως για την ενασχόληση με τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, φύτεψε τα πρώτα δέντρα στη Νάουσα και έφερε στην περιοχή γεωπόνους από την Ιταλία.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.