Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
patates.jpg

Μια μέρα στο χωράφι

Η πατάτα Νάξου είναι από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Όμως το μέλλον της είναι αβέβαιο όπως και το μέλλον της εγχώριας αγροτικής παραγωγής. Το πρόβλημα με τους εργάτες γης, τα έργα υποδομών που έχουν μείνει στα χαρτιά και το άδειασμα του υδροφόρου ορίζοντα από τις ξενοδοχειακές μονάδες.

«Το ευτυχές είναι ότι δεν βλέπω τον γιο μου, που είναι 15 ετών, να θέλει να συνεχίσει τη δουλειά τη δική μου. Δεν θα το ήθελα να ασχοληθεί με τη γη, δεν θα το ήθελα με τίποτε».

Ο 56χρονος Στέλιος Βαθρακοκοίλης, γνωστός στη Νάξο με το παρατσούκλι Μαυρομιχάλης, ασχολείται με την πρωτογενή παραγωγή από τα 18 του, όταν τελείωσε το λύκειο. Η ενασχόληση του με το χωράφι συνδέεται με την αγάπη του για την πατάτα. «Ήμουν πολύ ερωτευμένος με αυτό το είδος γιατί ήξερα από την αρχή ότι η πατάτα της Νάξου διαφέρει από τις πατάτες στην υπόλοιπη Ελλάδα. Λόγω του υπεδάφους του νησιού μας, του ήλιου, της θάλασσας και της κοπριάς των αγελάδων που χρησιμοποιούμε ως λίπασμα, η πατάτα της Νάξου έχει άλλη γεύση» λέει στο inside story.

Image
img_2781.jpg
Ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης, γνωστός στη Νάξο με το παρατσούκλι Μαυρομιχάλης.

Η ιδιαιτερότητα της «πατάτας Νάξου» είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των ιδιαίτερων εδαφικών και κλιματικών χαρακτηριστικών της Νάξου με τις τοπικά προσαρμοσμένες καλλιεργητικές πρακτικές. H διαφοροποίηση αυτή τεκμηριώνεται με αναφορές που ξεκινούν από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, την εποχή που πρωτοεισήχθη στην Ελλάδα το φυτό.

Η απαρχή της φήμης της «Πατάτας Νάξου» προσδιορίζεται στο 1841, όταν κατά την επίσκεψη του βασιλιά Όθωνα στο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη