Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
cecannabis4708312.jpg
Ο πρώτος αυτόματος πωλητής κάνναβης στην Αθήνα, στην στοά Πεσμαζόγλου, 7 Φεβρουαρίου 2019. [Λυδία Σιώρη/EUROKINISSI]

Το «κενό» στην κυκλοφορία προϊόντων κάνναβης και ο κίνδυνος σύλληψης

Προϊόντα από τον σπόρο, τον ανθό, τα φύλλα ή το στέλεχος της βιομηχανικής κάνναβης. Με λίγη ή ελάχιστη (ψυχοτρόπο) THC, πολλή ή λίγη (μη ψυχοτρόπο) CBD. Για ανθρώπινη κατανάλωση ή όχι. Ένα κουβάρι που η ελληνική νομοθεσία ακόμα δεν έχει ξεμπλέξει, την ώρα που η εγχώρια αγορά υπολογίζεται ήδη στα 4,1 εκατ. ευρώ.
Ο πρώτος αυτόματος πωλητής κάνναβης στην Αθήνα, στην στοά Πεσμαζόγλου, 7 Φεβρουαρίου 2019. [Λυδία Σιώρη/EUROKINISSI]

Η αγορά της βιομηχανικής κάνναβης είναι μία από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες διεθνώς. Στην Ελλάδα ο δρόμος για τους καλλιεργητές, τους μεταποιητές και τους εμπόρους άνοιξε μόλις πριν από τρία χρόνια και πλέον οι παραγωγοί ξεπερνούν τους 100, η καλλιεργούμενη έκταση έχει πολλαπλασιαστεί σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει περισσότερα από 50 εξειδικευμένα καταστήματα και αλυσίδες franchise σε όλη τη χώρα. Τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης διατίθενται ακόμη και σε φαρμακεία, περίπτερα και αυτόματους πωλητές, ενώ η εγχώρια αγορά υπολογίζεται ότι ήδη αγγίζει σε μέγεθος τα 4,1 εκατ. ευρώ με τους αναλυτές να «βλέπουν» τριψήφια ποσοστιαία αύξηση μέχρι το 2023.

Ωστόσο λόγω νομικού κενού στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης –ελλείψει ενιαίου κοινοτικού πλαισίου– πολλά από αυτά τα προϊόντα κυκλοφορούν παράτυπα και χωρίς καμία ρύθμιση και ποιοτικό έλεγχο, αφήνοντας παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές να κινούνται σε μία γκρίζα ζώνη, διακινδυνεύοντας ακόμη και τη σύλληψή τους, όσο περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η βιομηχανική κάνναβη και τα προϊόντα της

Ως βιομηχανική κάνναβη νοούνται οι ποικιλίες του είδους Cannabis

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη