Το «κενό» στην κυκλοφορία προϊόντων κάνναβης και ο κίνδυνος σύλληψης

Προϊόντα από τον σπόρο, τον ανθό, τα φύλλα ή το στέλεχος της βιομηχανικής κάνναβης. Με λίγη ή ελάχιστη (ψυχοτρόπο) THC, πολλή ή λίγη (μη ψυχοτρόπο) CBD. Για ανθρώπινη κατανάλωση ή όχι. Ένα κουβάρι που η ελληνική νομοθεσία ακόμα δεν έχει ξεμπλέξει, την ώρα που η εγχώρια αγορά υπολογίζεται ήδη στα 4,1 εκατ. ευρώ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Ο πρώτος αυτόματος πωλητής κάνναβης στην Αθήνα, στην στοά Πεσμαζόγλου, 7 Φεβρουαρίου 2019. [Λυδία Σιώρη/EUROKINISSI]

Η αγορά της βιομηχανικής κάνναβης είναι μία από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες διεθνώς. Στην Ελλάδα ο δρόμος για τους καλλιεργητές, τους μεταποιητές και τους εμπόρους άνοιξε μόλις πριν από τρία χρόνια και πλέον οι παραγωγοί ξεπερνούν τους 100, η καλλιεργούμενη έκταση έχει πολλαπλασιαστεί σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει περισσότερα από 50 εξειδικευμένα καταστήματα και αλυσίδες franchise σε όλη τη χώρα. Τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης διατίθενται ακόμη και σε φαρμακεία, περίπτερα και αυτόματους πωλητές, ενώ η εγχώρια αγορά υπολογίζεται ότι ήδη αγγίζει σε μέγεθος τα 4,1 εκατ. ευρώ με τους αναλυτές να «βλέπουν» τριψήφια ποσοστιαία αύξηση μέχρι το 2023.

Ωστόσο λόγω νομικού κενού στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης –ελλείψει ενιαίου κοινοτικού πλαισίου– πολλά από αυτά τα προϊόντα κυκλοφορούν παράτυπα και χωρίς καμία ρύθμιση και ποιοτικό έλεγχο, αφήνοντας παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές να κινούνται σε μία γκρίζα ζώνη, διακινδυνεύοντας ακόμη και τη σύλληψή τους, όσο περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η βιομηχανική κάνναβη και τα προϊόντα της

Ως βιομηχανική κάνναβη νοούνται οι ποικιλίες του είδους Cannabis Sativa L. οι οποίες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα (κάτω του 0,2%) σε ψυχοτρόπο τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Πρόκειται για το μοναδικό κανναβινοειδές με ευφορική επίδραση, το οποίο στις περισσότερες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, είναι απαγορευμένο και εμπίπτει στο νόμο περί ναρκωτικών. Εκτός από την THC (εντός ορίου), στο πάνω ⅓ του φυτού της κάνναβης (κυρίως δηλαδή στις ταξιανθίες και στα φύλλα) εντοπίζονται δεκάδες κανναβινοειδείς ενώσεις με κυρίαρχη τη μη ψυχοδραστική κανναβιδιόλη (CBD) η οποία κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά σε διάφορες μορφές: ως συστατικό σε τρόφιμα, σε ροφήματα/αφεψήματα (π.χ. τσάι από κάνναβη) και καλλυντικά, ως συμπλήρωμα διατροφής (π.χ. έλαιο CBD), ως ακατέργαστος άσπορος ανθός κ.ά.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.