«Πάμε να φύγουμε, βρε Άτσε»

Αποδεικνύεται ότι όσο εξοργίζει τους Έλληνες το (κιτς) άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου στα Σκόπια, άλλο τόσο εξοργίζει τους ίδιους τους Σκοπιανούς που το βλέπουν να στέκεται εμπόδιο στα ευρωαταλαντικά τους όνειρα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
To άγαλμα του Έφιππου Πολεμιστή, που σαφώς αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο, στέκει 22 μέτρα πάνω από το έδαφος. Στη βάση του, μια υπερπαραγωγή από φώτα, νερά, ήχους. [ROBERT ATANASOVSKI / AFP]

Στις 31 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε τα Σκόπια. Οι επισκέψεις αυτές οι οποίες στον ελληνικό Τύπο έχουν πλέον στην καλύτερη περίπτωση την τύχη του Κυπριακού (μονόστηλα), μονοπωλούν τον Τύπο της γείτονος.

Δύο μέρες αργότερα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sloboden Pecat φιλοξένησε στην πρώτη σελίδα ένα μεγάλο σκίτσο. Ο Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του, Νίκολας Ντιμιτρόφ, κρατώντας σημαιάκια των δύο χωρών, αποχαιρετούν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου του Β’ και της Ολυμπιάδας καθώς αυτά αποχωρούν από το κέντρο της πρωτεύουσας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο κεντρικός τίτλος ήταν «Πάμε να φύγουμε, βρε Άτσε», όπου Άτσε το σλαβικόν υποκοριστικόν του ονόματος Αλεξάνταρ.

Είναι εύκολο να απομακρυνθούν τα αγάλματα για τα οποία τόσος λόγος έγινε; Θα συνεχισθεί η μετάπλαση του κέντρου της πόλης των Σκοπίων, η οποία έκανε τον διεθνή Τύπο να μιλά για κιτς εκδοχή της Ντίσνεϊλαντ; Θα αλλάξει όνομα το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», όπως λίαν προσφάτως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας πάντως «ότι δεν είναι παρά ένας από τους πολίτες της χώρας και θέλει να ακούσει και τους ίδιους»;

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.