Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης: νέα ζωή για ένα αμφισβητούμενο κτίριο

Μετά τη μετακόμιση των αρχαιοτήτων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης το 2007, το παλιό κτίριο, που οι μεγαλύτεροι επισκεπτόμασταν με το σχολείο, έμεινε χωρίς ρόλο και πυροδότησε διαφωνίες: να μείνει στον βράχο ή να κατεδαφιστεί; Έχει κάτι να προσφέρει, ή είναι εμπόδιο στην αποκατάσταση του χώρου και σε ενδεχόμενες νέες ανασκαφές;
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Άποψη του ιερού βράχου από τα νοτιοανατολικά, με το παλιό μουσείο σε πρώτο πλάνο.

Φεβρουάριος 2008. Άδειο ύστερα από τη μεταφορά των γλυπτών τον προηγούμενο χρόνο στο νέο κτίριο, το παλαιό Μουσείο Ακρόπολης δέχεται προτάσεις για την αξιοποίησή του –ή μη. Μία είδηση γίνεται πρωτοσέλιδο: «Τραπεζάκια έξω στο παλαιό Μουσείο του ιερού βράχου». Πρόκειται για μία καινοφανή πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως, που αποσπά την έγκριση του Συμβουλίου Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, για εγκατάσταση αναψυκτηρίου σε αίθουσα του παλαιού μουσείου. Παράλληλα αποδεκτή γίνεται και η ιδέα να βγουν ορισμένα τραπεζάκια έξω, στην «πίσω αυλή», για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Η απόφαση ξεσηκώνει πραγματική θύελλα. Μεταξύ θυμηδίας και οργής, τα σχόλια και οι δημόσιες τοποθετήσεις δημιουργούν σκηνικό πολέμου. Δεν είναι περίεργο που η ιδέα εγκαταλείπεται γρήγορα, το ίδιο όμως και το κτίριο, που θα παραμείνει έκτοτε στη θέση του χωρίς καμία χρήση. Αρχίζουν να διατυπώνονται προτάσεις για την κατεδάφισή του, ιδιαίτερα μετά την κοινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του 2012 για τη μη κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου. Σήμερα ωστόσο όλα αυτά φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες που θα αποδώσουν στο κτίριο του παλαιού μουσείου έναν νέο ρόλο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.