Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
ceukraine000_1f657d.jpg
Χαρτονένιες φιγούρες των υποψηφίων προέδρων Γιούλια Τιμοσένκο και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο. [Sergei Gapon/AFP]

Ουκρανία: η επέλαση του λαϊκισμού και το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών

Οι Ουκρανοί πηγαίνουν στις κάλπες αύριο Κυριακή 31 Μαρτίου, σε αναζήτηση ενός προέδρου-σωτήρα που θα τους βγάλει από την κρίση.
Χαρτονένιες φιγούρες των υποψηφίων προέδρων Γιούλια Τιμοσένκο και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο. [Sergei Gapon/AFP]

Η ιστορία είναι συνηθισμένη, σημείο των καιρών θα έλεγε κανείς. Απογοητευμένο με την πολιτική τάξη, σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος της γυρίζει την πλάτη, παρασυρμένο από την γοητεία μιας φιγούρας «αντισυστημικής». Αυτή στηλιτεύει τα χρόνια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα και υπόσχεται να φέρει την «αλλαγή». Ασυνήθιστες, αυτή τη φορά, είναι οι περιστάσεις της χώρας, που κινδυνεύει να αποτελέσει το τελευταίο θύμα του λαϊκισμού που υπόσχεται τον ουρανό με τ’ άστρα.

Μέρος της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ξένη κατοχή· επεισόδια ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της και ρωσόφιλους αυτονομιστές εξακολουθούν στις νοτιοανατολικές επαρχίες της. Η χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης την τελευταία πενταετία και η παροιμιώδης διαπλοκή της πολιτικής τάξης με τους ολιγάρχες έγιναν λάδι στην φωτιά του λαϊκισμού. Το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών, ο πρώτος γύρος των οποίων σημειώνεται αύριο Κυριακή, και των βουλευτικών που θα ακολουθήσουν τον Οκτώβριο, είναι συνεπώς πολύ μεγάλο. Εξίσου μεγάλη είναι και η ανησυχία πολλών Ουκρανών με το σενάριο οι τύχες της χώρας τους να περάσουν στα χέρια ενός δημοφιλούς κωμικού, του Βολοντομίρ Ζελένσκι, εντελώς άσχετου με την πολιτική.

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη