Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
ceyermolenkodan06713.jpg
Ο Ουκρανός φιλόσοφος Βολοντιμίρ Γερμολένκο.

«Όταν πάρει τέλος ο ρωσικός ιμπεριαλισμός, θα έχουμε επιτέλους ειρήνη στην Ευρώπη»

Γιατί ο Πούτιν επιμένει ότι Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένα έθνος; Ποια είναι η αλήθεια για την ιστορία της Ουκρανίας; Μισούν οι Ουκρανοί τον Τσαϊκόφσκι; Και τι συνδέει τον Πούσκιν με τον Πούτιν; Ο ουκρανός φιλόσοφος Βολοντιμίρ Γερμολένκο μας συστήνει τη χώρα που αμύνεται απέναντι σε μια τεράστια αποικιοκρατική δύναμη.
Ο Ουκρανός φιλόσοφος Βολοντιμίρ Γερμολένκο.

Μια ημέρα πριν μιλήσουμε, η ουκρανική πρωτεύουσα είχε ξυπνήσει με την είδηση ότι μια πολυκατοικία είχε δεχτεί επίθεση από ρωσικό πύραυλο. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι έξι τραυματίστηκαν. Η φωτογραφία ενός επτάχρονου κοριτσιού πάνω σε φορείο το οποίο έβγαλαν ζωντανό από το κτίριο οι πυροσβέστες, έκανε τον γύρο του κόσμου. «Το χθεσινό χτύπημα είναι μια ένδειξη για τις προθέσεις της Ρωσίας και ως τέτοια μας ανησυχεί πολύ», λέει ο Βολοντιμίρ Γερμολένκο, που μας μιλάει μέσω zoom από το διαμέρισμά του στο Κίεβο. Η γυναίκα του με τις τρεις κόρες τους βρίσκονται μακριά. Έφυγαν από την πόλη όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

Ο Γερμολένκο είναι φιλόσοφος, συγγραφέας και διευθυντής του Ukraineworld.org, μιας multimedia πλατφόρμας που δημιουργήθηκε την περίοδο της εξέγερσης στο Μαϊντάν, για να εξηγήσει την Ουκρανία στον κόσμο. «Παρακολουθώντας τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, έχετε την εντύπωση ότι υπάρχει κάτι που δεν έχουν κατανοήσει ή έχουν καταλάβει λάθος για την Ουκρανία;» τον ρώτησα κάποια στιγμή. «Ολόκληρη η ιστορία της χώρας και του λαού είναι άγνωστη», μου λέει. «Ο κόσμος δεν μας έβλεπε, δεν γνώριζε τίποτε για την ιστορία της Ουκρανίας. Αλλά αυτό θα μπορούσε να το πει κανείς και για τους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη