Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
cenomoshedio.jpg
Οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης ακούνε τον λόγο του πρωθυπουργού, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου την Δευτέρα 15/1/2018. [Louisa Gouliamaki/AFP]

Όσα δεν μάθαμε για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Δευτέρα

Επίσημα, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 15 Ιανουαρίου περιλάμβανε τα «προαπαιτούμενα» για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Παρεισέφρησαν όμως και άλλα θέματα, με αβέβαιη σκοπιμότητα –και νομιμότητα– για τα οποία μάλιστα δεν δόθηκε επαρκής χρόνος συζήτησης και ενημέρωσης των πολιτών.
Οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης ακούνε τον λόγο του πρωθυπουργού, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου την Δευτέρα 15/1/2018. [Louisa Gouliamaki/AFP]

Ένα νομοσχέδιο διαφορετικό από τα άλλα είναι αυτό που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα (15 Ιανουαρίου 2018). Κι αυτό γιατί η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι το νομοθέτημα περιλαμβάνει τα «προαπαιτούμενα», δηλαδή όρους και ενέργειες που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές –άρα έπρεπε να ψηφιστούν ώστε να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση– όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Eκτός του ότι η κυβέρνηση δεν έχει ψηφίσει όλα τα «προαπαιτούμενα» (όπως π.χ. την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές), βρήκε την ευκαιρία να νομοθετήσει και θέματα που δεν περιλαμβάνονται σε αυτά, ούτε είχε κάποια δέσμευση γι΄ αυτά απέναντι στον λαό. Τέτοια είναι η αναδιάταξη της αγοράς καζίνο, η κεφαλαιοποίηση αποθεματικών των επιχειρήσεων, η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών και πολλά άλλα. Γι' αυτά τα θέματα δεν δόθηκε επαρκής χρόνος συζήτησης και ενημέρωσης των πολιτών. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι «παρεισέφρησαν» ακριβώς για να μην συζητηθούν, αφού έπρεπε να νομοθετηθούν μέσα σε έξι εργάσιμες ημέρες.

Έτσι, η κυβέρνηση κατέληξε σε ένα συνονθύλευμα διατάξεων. Από την πλευρά τους οι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη