«Εις το όνομα της Μακεδονίας», αλλά γιατί τώρα;

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί η κυβέρνηση βιάζεται να λύσει τώρα το πρόβλημα της ονομασίας της πΓΔΜ και όχι αργότερα, με καλύτερη προετοιμασία, ίσως και με άλλο διαπραγματευτή. Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα και την πΓΔΜ, αλλά με τη στρατηγική της Δύσης.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνάντησή τους στα Σκόπια στις 18/1/2018. [Robert Atanasovski/AFP]

Τη θέση περί βιασύνης της κυβέρνησης να «τακτοποιήσει» το θέμα της πΓΔΜ ασπάζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη να υπογραμμίζει διαρκώς ότι «η επισπεύδουσα είναι η γειτονική χώρα, καθώς θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο».

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και πρώτα-πρώτα ας θυμηθούμε την εσωτερική κατάσταση της γειτονικής χώρας και τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ανέδειξαν την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ενός πρωθυπουργού που φαίνεται πιο διαλλακτικός από τους προηγούμενους.

Η βαθιά πολιτική κρίση

Τον Ιανουάριο του 2016 ο εθνικιστής πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανακοινώνει την παραίτησή του και αναθέτει την εξουσία σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Προσωρινός πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Εμίλ Ντιμιτρίεφ, τον οποίον ελέγχει απόλυτα ο Γκρούεφκσι.

Τον Δεκέμβριο του 2016 γίνονται τελικά οι εκλογές, στις οποίες ο Γκρούεφσκι αναδεικνύεται νικητής αλλά δεν καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αντίθετα, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην δήμαρχος της Στρούμιτσα Ζόραν Ζάεφ, μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία με τα αλβανικά κόμματα, αλλά ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ, που ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον Γκρούεφσκι, δεν του δίνει την εντολή.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.