Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Tags:
Guest Editor:
olikis.jpg

Γιατί ολικής άλεσης;

Παρόλο που τα προϊόντα ολικής άλεσης συστήνονται ως τρόπος να χάσεις κιλά, είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Προσφέρουν πολύτιμα συστατικά, μειώνουν την πίεση και τη χοληστερίνη, ενώ προστατεύουν από επικίνδυνα νοσήματα όπως ο διαβήτης.

Πλέον οι συμβουλές διατροφής όλο και πιο συχνά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προτροπή για κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης. Όμως, στην περίπτωση της συγκεκριμένης συμβουλής ο σκοπός δεν είναι το άμεσο αδυνάτισμα καθώς η θερμιδική αξία των τροφίμων ολικής άλεσης είναι παρόμοια με των επεξεργασμένων μορφών τροφίμων. Για αυτό και συνήθως δίνεται μικρή σημασία και οι περισσότεροι επικεντρωνόμαστε στη μείωση των θερμίδων, όπως π.χ. μέσω της μείωσης του λίπους και της ποσότητας του φαγητού. Όμως, τα τρόφιμα ολικής άλεσης αξίζουν μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας.

Παγκοσμίως καλλιεργείται μια τεράστια ποικιλία δημητριακών για την παραγωγή τροφίμων όπως σιτάρι, σίκαλη, βρώμη και ρύζι. Ως δημητριακά ολικής άλεσης ορίζονται εκείνα που περιέχουν ολόκληρο το δημητριακό, το οποίο αποτελείται από τρία συστατικά:

Image
guide-to-whole-grains.jpg

  • εξωτερικό κέλυφος πλούσιο σε φυτικές ίνες (πίτουρο)
  • εσωτερικό κομμάτι με θρεπτικά συστατικά (φύτρο)
  • κεντρικό αμυλούχο κομμάτι (ενδόσπερμα)

Τα δημητριακά είναι εδώ και χιλιάδες χρόνια βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας καταναλώνονταν ολόκληρα. Με τη βιομηχανική επανάσταση και τις εξελίξεις στη διαδικασία της άλεσης έγινε δυνατή η μαζική

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη