Οι πειρατές του γάλακτος

Η μείωση του γάλακτος που μπαίνει στην αγορά για τυροκόμηση είναι γεγονός και οι αιτίες είναι πολλές. Εκτός όμως από τις προφανείς, υπάρχουν κι αυτές που δεν φαίνονται αλλά έχουν τα ίδια, ίσως και χειρότερα, αποτελέσματα. Ειδικά για τα πολύτιμα προϊόντα ΠΟΠ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Μία κατσίκα περπατά στο βουνό κοντά στον οικισμό Μούχα της λίμνης Πλαστήρα στην Καρδίτσα. [Θανάσης Καλλιάρας/Eurokinissi]

Από τις αρχές της φετινής χρονιάς μέχρι και τις αρχές Μαΐου, όταν το inside story ανέδειξε το θέμα των ελλείψεων που καταγράφονταν στην αγορά στη γραβιέρα Νάξου, η παραγωγή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου είχε μειωθεί κατά 7,7%.

Έναν μήνα μετά, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης, εκτιμά πως η παραγωγή σε γραβιέρα θα είναι εφέτος μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, λόγω των μικρότερων ποσοτήτων γάλακτος που εισκομίζουν οι παραγωγοί στον Συνεταιρισμό.

Η ετήσια παραγωγή της ΕΑΣ Νάξου σε γραβιέρα υπολογίζεται στους 1.250 τόνους, οπότε η μείωση κατά 30% ισοδυναμεί με απώλεια 375 τόνων τελικού προϊόντος από την αγορά. Το συγκεκριμένο τυρί, που είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), παράγεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο, που προέρχεται μόνο από τη Νάξο. Για να διατηρήσει τον ΠΟΠ χαρακτήρα του, απαγορεύεται βάσει των κανόνων προστασίας των ΠΟΠ, η εισκόμιση γάλακτος από αλλού, δηλαδή από τα γύρω νησιά ή από κτηνοτροφικές μονάδες από την υπόλοιπη χώρα. Αυτή η συνθήκη ισχύει για όλα τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.