Οι Ουκρανοί αγωνίζονται για να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους

Εκατοντάδες ουκρανικά μνημεία έχουν πληγεί από ρωσικούς βομβαρδισμούς, μουσεία έχουν λεηλατηθεί, αρχαιότητες, έργα τέχνης και πολύτιμα κειμήλια έχουν εξαφανιστεί. Η Ρωσία έχει εξαπολύσει έναν πόλεμο για τον αφανισμό του ουκρανικού πολιτισμού, λένε οι Ουκρανοί που έχουν αποδυθεί σε έναν μαραθώνιο για τη σωτηρία της κληρονομιάς τους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Εκτίμηση των ζημιών και κινδύνων στην κατεστραμμένη από ρωσικούς πυραύλους ξύλινη εκκλησία της Γέννησης της Παναγίας του 1862, στο χωριό Βιαζίβκα, από την ομάδα HERI, τον Απρίλιο του 2022. [Μπόνταν Ποσιβάιλο/Μουσείο Μαϊντάν]

Την περασμένη άνοιξη, η φωτογραφία ενός ουκρανού πυροσβέστη που απομακρύνει μια στοίβα βιβλία από έναν σωρό από συντρίμμια έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο φωτογράφος του AP Εμίλιο Μορενάτι απαθανάτισε τη σκηνή μπροστά σε ό,τι είχε απομείνει από την περίφημη Περιφερειακή Βιβλιοθήκη των Νέων, στην ιστορική πόλη του Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία.

Χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα σε γοτθικό ρυθμό, το κτίριο είχε δημιουργηθεί για να στεγάσει τη συλλογή από ουκρανικές αρχαιότητες και πολύτιμα αντικείμενα από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα – σπάνια χειρόγραφα, έργα τέχνης, κειμήλια, ακόμη και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ουκρανού λογοτέχνη Ταράς Σεβτσένκο. Ήταν το πρώτο και μοναδικό μουσείο ουκρανικού πολιτισμού στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Το 1978 αποφασίστηκε να στεγαστεί εκεί η βιβλιοθήκη της νεολαίας της πόλης. Μέχρι να γίνει στόχος ρωσικών βομβαρδισμών, στέγαζε μια συλλογή που αριθμούσε 62.000 βιβλία.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.